Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как се прави лазаня с кайма и готови кори

15 септември 2024, 23:30 часа

Италианската кухня винаги е била сред най-обичаните по света. Тя е не само вкусна, но и лесна за приготвяне у дома. Сред многото италиански специалитети, лазанята заема специално място. Тя произхожда от Неапол и се приготвя още от Средновековието, като днес е едно от най-популярните ястия в световен мащаб. Приготвянето на класическа лазаня включва редуване на слоеве паста, ароматно рагу, варени яйца, сос бешамел и поръска от пармезан. С времето са се появили множество варианти на тази рецепта, но днес ще ви представим един лесен и бърз начин да приготвите лазаня у дома с готови кори и кайма. След като я опитате веднъж, тя със сигурност ще се превърне в любима част от вашето меню!

Не сте яли по-вкусна и здравословна лазаня от тиквички

Необходими продукти за лазаня с кайма

За тази вкусна и бърза лазаня ще ви трябват следните продукти:

  • 500 грама кайма
  • 1 пакет готови кори за лазаня (около 250 грама)
  • 1 глава лук
  • 250 грама смлени домати от консерва
  • Кашкавал (за поръсване)
  • Черен пипер
  • Сол

За соса Бешамел:

  • 4–5 супени лъжици олио
  • 4–5 супени лъжици брашно
  • 300 мл прясно мляко

лазаня

Как да приготвим лазаня с кайма и готови кори?

1. Приготвяне на соса с кайма

Започнете с нарязване на лука на ситно. В тенджера го задушете заедно със смлените домати. Добавете каймата и разбъркайте добре, докато стане на малки трохи. Подправете със сол и черен пипер на вкус. Оставете сместа да се готви, докато се сгъсти и стане ароматна.

2. Приготвяне на соса Бешамел

За соса Бешамел загрейте олиото в дълбок тиган и добавете брашното. Запържете го, докато придобие златист цвят. След това постепенно добавете прясното мляко, като бъркате непрекъснато, за да избегнете образуването на бучки. Гответе, докато сосът се сгъсти и стане хомогенен. Добавете малко сол и черен пипер за вкус и свалете от огъня.

Тези 3 тънкости при приготвяне на лазаня я правят истински шедьовър

3. Подреждане на лазанята

Корите за лазаня подгответе според указанията на опаковката. В подходяща тава започнете подреждането на лазанята. Поставете първия слой кори на дъното, след което разпределете част от соса с кайма. След това добавете слой сос Бешамел. Повтаряйте процеса, докато свършат всички продукти. Завършете с последен слой кори, покрити само със сос Бешамел.

4. Печене и сервиране

Поръсете обилно с настърган кашкавал, който ще придаде златиста и хрупкава коричка на лазанята. Печете в предварително загрята фурна на умерена температура (около 180 градуса) за 30-40 минути или докато ястието стане златисто и апетитно.

Лазанята с кайма и готови кори е ястие, което съчетава в себе си вкусове, аромати и текстури, които ще впечатлят всеки, който я опита. Тази рецепта е бърза, лесна и идеална за семейни вечери или специални поводи. С малко усилия и следвайки стъпките, които ви предложихме, ще постигнете автентичен вкус, който ще направи вашето ястие истински хит на масата. Опитайте и се насладете на това класическо италианско ястие у дома!

Бон апети!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес