Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как по традиция се приготвя житото за Черешова задушница?

19 юни 2024, 19:22 часа

Общи принципи

Реклама

Когато се вари жито с цел използване в църковни ритуали като помен, панихида, задушница и т. н., главното е то да бъде рехаво (пръхкаво) и сравнително сухо. Зърната не бива да се слепват, а да са ронливи, за да улесните свещеника, който трябва да ги ръси по време на ритуала.

За целта се използва старателно измита грухана пшеница, обикновено в съотношение 1:4 с водата. По време на варенето се наблюдава внимателно и щом зърната започнат да се пукат, се дръпва от котлона. Съдът, в който е варено житото, се покрива с дебела кърпа.

След приблизително 4 часа се изцежда и промива с вода (студена), след което се разстила върху кърпа, за да изсъхне. После се сипва в сух съд и се подслажда с минимално количество захар, добавя се галета, която поема окончателно влагата, и се разбърква. Вареното жито може да се овкуси със ситно нарязана кора от лимон, кокосови стърготини, канела, ванилия, какао; може да се добавят и други подправки на вкус.

Варено жито – първа рецепта

Съставки: грухана пшеница – 800 г, сол – 5 г, 250 г захар (не пудра, а обикновена „кристална“ захар), 100 г пудра захар, вода, настъргана кора от 1 лимон, 150 г галета, 100 г наситнени орехи, канела, ванилия.

Какви са тънкостите при приготвяне на варено жито ашуре

Как се готви?

Груханата пшеница се залива с вода и кисне една нощ. На сутринта се изцежда, насипва се в тенджера и се добавя вода в количество 2 пръста над житото. Прибавя се солта и се вари на слаб огън, колкото да „къкри“. Когато зърната започнат да се разпукват (приблизително след 1 час), житото е сварено.

Докато се вари, трябва да имате готова вряла вода, за да доливате при необходимост (ако водата е недостатъчно вряла, а просто хладка, процесът на варене прекъсва).

С решетеста лъжица изваждате житото в купа, отцеждате го и добавяте „кристалната“ захар, настърганата лимонена кора, галетата, наситнените орехи, канелата и ванилията. Всичко разбърквате старателно и се оставя 12 часа (обикновено 1 нощ), за да може вареното жито да поеме добре овкусяващите го подправки. Посипвате отгоре пудрата захар, която трябва да го покрие с лека бяла коричка, а върху нея посипвате канелата във форма на кръст.

Как се приготвя варено жито за помен

Варено жито – втора рецепта

Съставки: грухана пшеница – 400 г, пудра захар – 150 г, обикновени бисквити – 250 г (може да се заменят със същото количество галета), 1 1/2 л вода, 100 г счукани орехи, настъргана кора от 1 лимон, канела.

Как се готви?

Измивате груханата пшеница под течаща вода. Пресипвате я в дълбока тенджера, заливате я с водата до 2 пръста над житото и варите на слаб котлон 50 минути (до разпукване на житните зърна). Докато житото се вари, начупвате на ръка бисквитите на дребни парчета и ги смилате в блендер.

Дръпвате тенджерата от котлона, отцеждате житото и изчаквате 90 минути да се охлади.

Добавяте към охладеното жито смлените бисквити, лимоновата кора и счуканите орехи, разбърквате добре. Изсипвате житото в голяма чиния, посипвате го с пудрата захар така, че да се образува бяла коричка. Върху коричката от пудра захар очертавате кръст с канелата.

 

---

Любомир Атанасов
Любомир Атанасов Отговорен редактор
Новините днес