Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Как да приготвим новогодишните зелеви сарми?

28 декември 2023, 10:11 часа

Сармите са приготвени от листата на кисело зеле. Ароматно, сочно и абсолютно зимно ястие, много популярно в България. Всяка домакиня има своите тайни и трикове за приготвянето на зелевите сарми.

За да приготвим зелеви сарми трябва да вземем цяла кисела зелка с кочан. Купено кисело зеле на листа, може да се намери във всеки супермаркет през цялата година. Това зеле е много солено, защото не ферментира, а се пълни със саламура, така че преди употреба листата се измиват добре или се накисват за няколко часа.

Преди да започнете да ги приготвяте, трябва внимателно да отстраните горните листа от зелето.

Съставките за пълнеж са същите като за обикновените зелеви сармички: кайма, лук, ориз. Каймата се приготвя от говеждо или свинско месо или смес от двете. Ако се използва само говеждо месо, се използва „тайна съставка“ - сушени или сурово пушени гърди, нарязани на много малки кубчета. Всъщност малко гърди няма да се намеси в каймата, тя ще добави специален вкус и аромат на ястието.

Как да приготвим най-вкусните сармички за Бъдни вечер

Лукът за кайма не се смила заедно с месото, а се нарязва на ситно и задължително се запържва до омекване в олиото. Много домакини пържат каймата заедно с лук - до полуготовност.

Сега остава само да се навият.

На дъното на тенджера, гювеч или тава се слагат не най-красивите зелеви листа, върху тях се нареждат плътно сарми, между тях се слагат парчета месца от гърди, покриват се със зелеви листа и се заливат с бульон или вода. Сармите отлежават дълго - поне два часа, че и шест. Колкото по-дълго, толкова по-вкусно.

Тези родопски сарми с кълцано месо ще ви дадат вкуса на планината

Сармите се сервират със заквасена сметана или със сос от брашно - бешамел, запържено в масло, бульон и червен пипер. Това ястие се готви бавно.

Как да приготвим новогодишните зелеви сарми?

Вижте цялата рецепта тук:

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес