Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Ето как се прави истинската румънска мамалига

19 февруари 2023, 15:22 часа

Обзалагаме се, че знаете какво е качамак и е сред любимите ви родопски специалитети, когато преминавате или отсядате в тази магическа планина. Вероятно обаче много от вас не знаят какво е мамалига. Така наричат в Румъния качамака и също като нас го считат за традиционно национално ястие. Полентата, която набира популярност в италианската кухня и е сред най-поръчваните ястия в редица изискани ресторанти на полуострова, всъщност си е чист качамак, направен от царевично брашно, но с по-представително име, заради което вероятно може да се похвали и със своята популярност.

Качамакът в България

Вкусно царевично брашно със сирене, масло или с варени картофки, пръжки, сланинка – рецептите са качамак са различни, но резултатът винаги е уникално вкусно ястие, което редица страни на Балканите сочат като свое национално, а жените в България са приготвяли още през 18 век, когато царевицата започва да се отглежда като култура в България, а тежкият ежедневен труд на къра и с децата затруднявал невестите да месят хляб и да го изчакват да втаса, при което качамакът – царевично хлебче със сирене и масло – ги улеснявал – бил мек и вкусен, топъл, приготвял се бързо и можело да се хапва и без масло или сирене, ако празната кесия не позволявала подобни продукти. По-късно качамакът се превръща в родопски специалитет, които и днес с удоволствие хапваме. За мен специално той е мил детски спомен от годините, в които приживе дядо ми ставаше рано сутринта по тъмно и бъркаше на старата печка на дърва с още по-стара дървена точилка, докато старите му ръце се отпускаха от умора, за да направи царевичното брашно. После разтапяше масло, обливаше качамака щедро с него и го поръсваше със сирене. В бедния му дом се носеше аромат на обич, на грижа, на вкус, които не може да бъде забравен, на детство, на щастие, а гласът му, който се провикваше, за да ме събуди и да не изстине качамакът, все още звучи в ума ми, макар да са изминали дълги години. Това беше най-вкусният качамак, който съм опитвала някога, някъде. Но да си дойдем на думата – как се прави мамалига според оригиналната румънска рецепта.

Тайната на най-вкусния качамак е в тази съставка

Как се прави мамалига в Румъния?

Както вече разбрахте, мамалигата в Румъния също е качамак – царевичен мек хляб със сирене и масло, приготвен по аналогичен начин на нашия. Някои исторически сведения дори твърдят, че мамалигата като начин на приготвяне е навлязла в румънската кухня след окупацията на Североизточна Добруджа. Румънците също считат качамака или както те го наричат мамалига за своя национална гордост по подобие на сърбите, македонците и редица други балкански народи, които си преписват авторството на това вкусно царевично вълшебство. Нека да видим как се прави мамалига в Румъния по стара и оригинална рецепта и всеки сам прецени румънски ли е качамакът, има ли разлики, или си е нашенски, а може и да не се опитвате да преценявате, а просто да си забъркате един, обещаваме да е толкова вкусно, колкото вкус и наслада може да откриете в най-изисканите, луксозни и скъпи блюда. Това са съставките, които са ви нужни, за да си приготвите мамалига:

  • царевично брашно,
  • пакет масло, но внимавайте с избора, нека е чисто и истинско, за да е вкусна мамалигата,
  • сирене – най-добре краве, 300-400 грама, ако обичате повече сирене, не е проблем да направите мамалигата по-богата на сирене и да използвате по-голямо от посоченото количество,
  • 2-3 яйца, които са част от традиционната рецепта, но далеч не са задължителни.

Ето така се приготвя истински КАЧАМАК

Как се приготвя мамалигата?

Краткият отговор е – както и качамакът. Царевичното брашно се сварява във вода в голям съд на умерен огън, бърка се, докато се получи еднородна смес – тоест до получаването на качамак. Изсипва се в тава или в отделни чинии на порции, поръсва се със сиренето и се залива с разтопеното масло. Ако имате яйца и ги включите в рецептата – тяхното място е най-отгоре на мамалигата, изпържени на очи, или под формата на омлет под мамалигата като подложка. Лесно, простичко, но невероятно вкусно. Да ви е сладко, както и да го наречете – мамалига, качамак или със засуканото име полента.

Валентина Атанасова
Валентина Атанасова Отговорен редактор
Новините днес