Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 традиционни български ястия, които всяка домакиня трябва да умее да приготвя

02 май 2021, 13:20 часа

Хубаво е да се помнят и спазват традициите, те са важна част от една национална култура и точно те помагат културата да оцелее през вековете. Тя се предава на поколенията, съдейства за запазване на духа от миналото и просъществуването му в бъдещето.

Освен в многобройните и специфични обичаи, традициите се проявяват активно и в начина на приготвяне на храната на един народ. Традиционната национална кухня се цени не само от местните, но и от чужденците.

Мнозина са почитатели на италианската, азиатската, индийската, японската, тайландската кухня, всяка от които носи белезите и духа на нацията. Това е валидно и за нашата кухня. Това е един вид визитна картичка пред целия свят на нашата държава и традиция.

Има пет основни български ястия, които всяка домакиня е препоръчително да може да готви без затруднения.

Баница

Няма спор, че точно това традиционно ястие заема първо място в списъка на всяка българка. Всеки обича да си хапне парче вкусна баница със сирене. Рецепта за баница със сирене можете да намерите не само в мрежата, но и във всички готварски книги и в старите тефтери на бабите ни.

Супа топчета

Това е типично българско ястие и е любимо на голяма част от българите. Няма да сбъркаме, ако кажем, че тази супа е наслада за душата, особено през зимата, когато сме премръзнали и усетим аромата на свалена от огъня супа топчета със застройка и много черен пипер. Рецептата е всеизвестна и лесно можете да я намерите.

Пълнени чушки

Това е пиронът в програмата. Няма българин, който да не обича пълнени чушки, независимо дали със застройка или не. Това е типично българско ястие, те могат да са приготвени с кайма и ориз или само с ориз. Други пък са фенове на чушки, пълнени със сирене.

Мусака

Сигурно сте чували много хора да се шегуват, че ако една жена не може да прави мусака, не става за семейство. Това българско ястие е много тачено от всеки мъж. Рецептата за мусака е изключително лесна и може да се намери навсякъде. Вече съществуват и нови варианти на мусака с различни видове зеленчуци и заливки. Важно е да се готви с много любов и мисъл за традицията.

Фасул

Боб яхнията е може би първото ястие, което ви идва наум, когато съставяте менюто за седмицата. Рецептата за приготвянето му е елементарна, но бавно става, тъй като ври няколко часа, в зависимост от сорта на боба. Бобената яхния няма да това, което е, ако пропуснете да сложите подходящата подправка.

Гергана Йорданова
Гергана Йорданова Отговорен редактор
Новините днес