Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радев: Руската армия подцени Украйна, но после стана обратното - затова е нужна дипломация

02 юли 2024, 14:24 часа
Реклама

Президентът Румен Радев се аргументира защо настоява за мирни преговори, които да сложат точка на войната в Украйна. Според него случващото се на фронта е достигнало до такъв етап, че няма друго решение освен дипломация.

Още: Радев пак плаши: Сблъсък НАТО - Москва ще е сблъсък на ядрени оръжия

Грешна руска стратегия

"Руското ръководство подцени волята на украинския народ да се съпротивлява и да се бори за своята свобода. Освен това руският Генерален щаб катастрофира в резултат на неясните политически цели като "демилитаризация" и "денацификация". Нейните военни бяха унижени и победени в първата фаза на войната", заяви Радев при откриването на 28-ата годишна правителствена кръгла маса, организирана от The Economist в Гърция.

Снимка: БГНЕС

Още: МС отговори на Радев: Българската позиция за Срещата на върха на НАТО отразява националния интерес

"От другата страна, ние подценихме устойчивостта и капацитета на руската икономика и военна индустрия. Всички помним задълбочени анализи на много водещи експерти и политици, според които под тежестта на санкциите руската икономика ще се срине след няколко месеца, дори че Руската федерация ще се разпадне. Нищо подобно не се случи", смята президентът, цитиран от БТА.

"Общият икономически растеж на ЕС за миналата година е много под (темпа на) руския икономически растеж", каза той предвид данните на "Ростат", че руската икономика се е разширила 3,6 на сто през изминалата година. "Не знам дали декларираният от Русия растеж от 3,6 процента е верен, но е вярно, че руската индустрия, военната индустрия днес произвежда много повече снаряди и основно военно оборудване, отколкото всички ние", каза Радев, пропускайки да добави, че севернокорейският диктатор Ким Чен Ун също праща хиляди боеприпаси на Владимир Путин.

Още: Нови данни за снарядите от Ким за Путин: Колко са за последните 6 месеца?

Грешките на Украйна

Според президента обаче стратегически грешки е допуснало и украинското ръководство. "Насърчавано от много съюзнически експерти и лидери, то подцени някои от основните принципи на оперативните действия, които изискват определени условия като предимство в числеността на армията, оборудване и превъзходство във въздуха, преди да е започнала каквато и да било настъпателна операция", каза Радев.

Още: Шаламанов: С какво не е съгласен Радев, за да не иска да представи позицията ни за Украйна?

"Знаем резултата - дълго промотираното украинско контранастъпление доведе до огромни човешки жертви и материални загуби. В противовес Русия успя да вземе оперативната инициатива. Така че е очевидно, че трябва да преоценим подхода си към тази война и да се върнем към дипломацията и преговорите. Колкото по-рано, толкова по-добре", повтори за пореден път тезата си българският държавен глава.

Той не уточнява при какви условия трябва да бъде сключен мирът - дали при тези от формулата на украинския президент Володимир Зеленски, или тези на Путин, които са неприемливи за Киев и за съюзниците на Украйна.

Още: Путин: Преговори ще има само когато не остане и един украински войник в ДНР, ЛНР, Запорожието и Херсонска област (ВИДЕО)

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес