Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Денков: Днес няма да назначаваме областни управители

14 юни 2023, 10:30 часа • 897 прочитания

Днес няма да назначаваме областни управители. Това заяви премиерът акад. Николай Денков на редовното заседание на Министерския съвет. Той призова всички областните управители, които в понеделник подадоха оствки, да "изпълняват държавнически задължения, а не на определена политическа сила".

"Тези, които са назначени от предишното служебно правителство, ще продължат да изпълняват задълженията си", заяви Денков и отново призова да няма политизиране за тази позиция, защото тя не е с такива функции.

"На 12 юни, в понеделник, в Северозападна България се изляха проливни валежи, които в района на Берковица и село Врачеш, добиха стихийни размери - близо 70 литра на кв. метър за няколко часа. Това постави под риск живота и здравето на хората, предизвика сериозни материални разрушения и отнесе пътна настилка", каза премиерът.

"Реакцията на институциите този път беше забележителна. Специално екипите на ПБЗН бяха там още вечерта, цяла нощ работиха. Успоредно с това, поделения на Българската армия се включиха там, където е необходима техника и жива сила, за да може да се възстанови движението и да се разчистят отломките. Още на следващия ден МТСП изпрати екипи, които да установят какви са последствията за хората и започна да създава организация за изплащане на компенсации. МРРБ изпрати техника, която да подпомогне също за разчистването и да започне интензивна работа за подготовка за следващи валежи, които се очакват през идващите дни", изтъкна той.

Денков благодари на МОСВ, които следят ежечасно за това какво се случва и къде има рискови фактори, както и на други институции и местните власти, които оказаха помощ на пострадалите от бедствието.

Виолета Иванова
Виолета Иванова Отговорен редактор
Новините днес