Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"По-трудно е да отвориш ресторант, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци": Кметът на Перник за открития живак

30 май 2024, 12:22 часа
Реклама

"В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци".

Реклама

Това обяви кметът на Перник Станислав Владимиров по повод откритите 200 килограма живак в склад в града. Вчера стана ясно, че прокуратурата е образувала досъдебно производство за неправилно съхранение на опасни отпадъци. Оказа се, че живакът, както и други химични елементи са държани в порутено хале без никакви условия и техника.

Според Владимиров прокуратурата е длъжна да отговори на всички въпроси около този случай, за да няма никакво съмнение, че опасни отпадъци са били изхвърлени неправомерно в града или околностите.

Още: Разлив на живак от изоставена раница в Перник

"Как определени институции дават разрешително на фирма да управлява, да оползотворява или, да не объркам терминологията, опасни отпадъци в този склад, който видимо не е в добро състояние, да не кажа, че е опасен. На който във времето покривът му е текъл, прозорци - счупени и т.н. И как даваме ние лиценз за такова нещо и няма последващ контрол. В България се оказва, че да отвориш ресторант е далеч по трудно, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци. Тук не става въпрос за мухлясал хляб в някоя бакалия, нали, а става въпрос за нещо по- мащабно и по- опасно. Ние сигурни ли сме какво е влязло в този склад и какво е излязло от този склад?", заяви Владимиров.

Въпросният склад се намира в бившия завод за токоизправители в града. Разследващите влизат там след като преди няколко седмици е подаден сигнал за разливане на опасното вещество в един от кварталите на града. Тогава са арестувани двама души с известно количество. Те обяснили, че са откраднали живака.

Към момента не е ясен произходът на опасното вещество. Без да дават подробности от прокуратурата заявиха, че количествата са преместени за съхранение на сигурно място, а складът е запечатан.

Още: Абсурд: 100 кг отрови се връщат обратно, специализираните власти няма да се погрижат

Ивелин Стоянов
Ивелин Стоянов Отговорен редактор
Новините днес