Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Живакът в Перник: Години наред законът е нарушаван, площадката още не е почистена

24 юни 2024, 14:07 часа

Площадката с живак, част от който бе разсипан в кв. Тева на Перник, все още не е старателно почистена. Това става ясно от отговора на служебния екоминистър Петър Димитров до депутатите от ГЕРБ-СДС Христина Георгиева и Георг Георгиев.

Реклама

Още: Откриха огромно количество отровни вещества в Перник

Димитров е описал всички действия на регионалната екоинспекция за целия период от даването на разрешително на фирма „Екома“ ЕООД, през неколкократните проверки, установяване на нарушения и санкционирания на фирмата, до липсата на резултат от всичко това.

И ако кметовете, например, при констатиране на незаконно строителство, могат след определени процедури да преминат към принудително събаряне, то екологичното законодателство явно прави институциите безсилни. Те, освен да проверяват, да връчват протоколи за установени нередности и да санкционират, не могат да преминат пряко към разрешаване на проблема.

Как се заформи проблемът с живака в Перник?

В началото на май месец изоставена раница с две бутилки по 1,5 литра живак бе открита в кв. Тева на Перник. Служители на полицията и пожарната реагираха незабавно. Установиха, че едната от бутилките е разлята. Още: Разлив на живак от изоставена раница в Перник.

После откриха и откъде е живакът. Оказа се откраднат от склад в една от индустриалните зони на Перник. Арестувани бяха двама души, а разследването се води от трима прокурори.

Във въпросните помещения намериха 200 кг живак и други опасни вещества.

Хронологията на разрешителното, дадено на фирма „Екома“

То е от 2013 г. – за дейности по третиране на отпадъци на ул. „Владайско въстание“ №1 в Перник.

След констатирани нарушения през юни 2022 г. разрешителното е отнето. Причината – за период от три години са извършени административни нарушения, за които юридическото лице е било наказвано два пъти с влязло в сила наказателно постановление.

Поставено му било условие в тримесечен срок да предаде всички налични отпадъци на лице, което е оторизирано да ги приеме и третира.

Още: "По-трудно е да отвориш ресторант, отколкото да съхраняваш опасни отпадъци": Кметът на Перник за открития живак 

Проверка през октомври същата година показала, че отпадъците са си още там. На нарушителя е съставен акт с наказателно постановление.

Година по-късно – октомври 2023-та, складът пак е проверен. Отпадъците са си там и подходът на РИОСВ е същият.

Третото влизане на екоекспертите в складовете на „Екома“ е през април 2024 г. Голяма част от опасните отпадъци вече не са били там, но липсвали и документи, от които да е видно кой ги е изнесъл и на кого са предадени за третиране. Тогава РИОСВ сезира Окръжната прокуратура в Перник.

За периода от издаване на разрешението за дейности с отпадъци до настоящия момент на „ЕКОМА“ ЕООД са извършени общо 17 проверки и са съставени 6 акта за установяване на административни нарушения, по които са издадени наказателни постановления.

Резултатът

„Конкретният случай се отнася до установени нарушения на екологичното законодателство, за които РИОСВ е предприело всички позволени му от закона административнонаказателни мерки срещу дружеството, което е експлоатирало площадката за отпадъци. Площадката не е почистена добросъвестно от юридическото лице, въпреки поставените му срокове от страна на контролния орган и за момента е налице евентуално престъпление по смисъла на чл. 353в от Наказателния кодекс, във връзка с чл. 193 от Наказателно-процесуалния кодекс, където компетентен орган е Прокуратурата на Република България. Същата е информирана и по случая се води разследване. МОСВ вярва, че след приключване на разследването виновните лица ще понесат съответната тежест на закона, което от своя страна ще бъде ясен знак и за други подобни случаи“, сочи още в отговора си министър Димитров.

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес