Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Бобов дол - търсят се лекари, медицинска сестра обикаля селата

10 юни 2020, 07:33 часа
Реклама

Само трима лични лекари се грижат за болните в Бобов дол. Те не живеят в града, а пътуват. Жителите му обаче са късметлии, защото разполагат и с медицинска сестра, която живее там и обикаля района ежедневно. От бюрото по труда в Община Дупница са обявили свободни места в медицинския център, но желаещи няма, съобщава БНТ.

Как се справят малките населени места с липсата на медицински персонал? Отговорите даде кметът на общината Елза Величкова.

В общината няма болница, а само спешен кабинет и лични лекари. Медицинска сестра посещава възрастното население по селата. Тези, които не могат да идат до кабинета на кмета, където се извършват манипулации, се посещават на място от сестрата, обясни Величкова.

Кметът обясни, че градът е получил линейка безвъзмездно след много преговори от здравният министър Петър Москов. В момента тя се използва от медицинската сестра,за да обикаля населените места в района,както и при нужда от транспортиране на болен до болница.

Медицинската сестра Катя Михайлова е с 30 годишен страж. Преди 4 години се прибира от Банкя, където 26 години работи в болницата, и започва да работи в общината.

По думите й всеки ден от 9:30 до 11:30 часа почти винаги има хора за манипулации пред кметството.

"Търсят ме по телефона, понякога идват баби, които прост искат да си поговорят с мен, а други искат да се консултират, какво да вземат за здравословния си проблем", разказа Михайлова.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес