Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Тайгър Уудс сложи край на 27-годишно партньорство, донесло му половин милиард

09 януари 2024, 15:48 часа
Реклама

Зад Океана“ е рубрика на Actualno.com с автор Бойко Димитров, посветена на най-интересните събития в американските спортове.

 

Изненадваща новина долетя зад Океана, след като един от най-известните голфъри в света Тайгър Уудс обяви края на партньорството си с мултимилиардната компания за спортни стоки – Nike. Вестта е меко казано странна при положение, че той изкара половин милиард долара от съвместната си работа с американската фирма.

Легендата в голфа използва социалните мрежи, за да съобщи, че двете страни слагат точка на партньорството си след 27 години заедно. Малко по-късно новината бе потвърдена и от Nike. Във въпросния период Тайгър Уудс се превърна в един от най-богатите и разпознаваеми спортисти в световен мащаб. Той дори имаше своя линия в Nike – TW.

Договорът на Уудс с Найк

Уудс подписва първия си договор с американската компания през 1996-та, точно след като става професионалист. Тогава контрактът е за 5 години и е на стойност 40 милиона долара – един от най-големите по това време. През 2001-ва голфърът парафира ново 5-годишно споразумение, но този път за 100 млн.

След края на този контракт, през 2006-та, двете страни сключват договор за 8 години на стойност 160 милиона долара. През 2013-та Уудс за последен път подписва със спортния гигант. Договорът е за 10 години и гарантира на легендата в голфа 200 млн.

Кариерата на Тайгър Уудс

Тайгър Уудс става професионален голфър през 1996-та, след като триумфира за трети път в аматьорското първенство на САЩ. Той поставя рекорда за най-млад играч спечелил Гранд Слам – еквивалентът на Големия шлем в тениса (победил е във всички големи турнири). Уудс прави това на едва 24 години.

Той също така е единственият в историята, който е държал титлите във всички четири големи надпревари в календара по едно и също време. Тайгър Уудс има в кариерата си 15 победи в мейджър турнири – на 3 зад лидера Джак Никлаус. Също така има 82 успеха в PGA тура.

Защо се стигна до раздялата?

Posted by Tiger Woods on Monday, January 8, 2024

Все още не е ясна конкретната причина за раздялата на Уудс и Nike. Въпреки мултимилионното си сътрудничество, взаимоотношенията между двете страни не винаги са били перфектни, особено в последните години.

Когато през 2009-та гръмна сексскандала с Тайгър Уудс, в който той бе уличен, че изневерява на съпругата си, Nike не се поколеба и остана до него. Компанията също така не свали доверието си от легендарния голфър, дори когато участията му в големи турнири бяха сведени до минимум заради травми в крака и гърба.

През 2021 година обаче светна най-яркият сигнал, че нещата между Уудс и Nike не вървят. Голфърът претърпя автомобилна катастрофа и натроши костите в десния си крак. Още в първите си появи в общественото пространство обаче той бе забелязан с обувки на конкурентна фирма – FootJoy. Тогава Уудс заяви, че просто са му по-комфортни за ежедневно носене с оглед на травмата, от която се възстановява.

Nike също има вина

Nike after Tiger Woods relationship ends - class

Posted by Golf Monthly on Monday, January 8, 2024

Не само Тайгър Уудс обаче е виновен за раздялата. Още през 2016 година Nike показа, че възнамерява да „забави“ бизнеса с голфа. От компанията спряха производството на всякакви стикове, топки и друг хардуеър и принудиха Уудс да играе с различни от техните продукти в тази гама.

Освен това от компанията обявиха наскоро, че планират да намалят разходите си с 2 милиарда долара в следващите 3 години, а това веднага повдигна въпроса дали са готови да продължат да инвестират в голф.

Тайгър Уудс вече планира следващия си ход

В крайна сметка двете страни взеха решение да се разделят след 27 години заедно и да сложат край на едно много ползотворно, за всяка от тях, партньорство. Самият Тайгър Уудс загатна, че има планове за бъдещето и написа: „Със сигурност ще има нова глава. Ще се видим в Лос Анджелис“.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ от "Зад Океана": Сезонът в НФЛ влиза в заключителната фаза и обещава зрелище на феновете (ВИДЕО)

Бойко Димитров
Бойко Димитров Отговорен редактор
Новините днес