Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сочи 2014 - възход и падение

24 февруари 2014, 13:30 часа
Реклама

Двадесет и втората Зимна олимпиада, която се проведе в руския курортен град Сочи, завърши. За двадесет и втори път светът на белите спортове демонстрира своя блясък – изгряха нови герои, появиха се позабравени легенди, провалиха се големи фаворити. Какво се случи в Сочи – ето и втората част на краткия анализ на Actualno.com.

Героите

Звездата на Олимпиадата в Сочи се оказа кореецът Виктор Ан. Спокойно може да се каже, че ако не беше той, голямата цел на Владимир Путин за първо място по медали в крайното класиране на Русия щеше да си остане илюзия.

Ан е трикратен златен медалист от Олимпиадата в Торино, но преди Сочи южнокорейската федерация по шорттрек решава, че той е в слаба форма и е свършил за спорта. Груба грешка – може би една от най-грубите, правени в историята на спорта. Защото Ан спечели три златни медала и един бронзов в шорттрека и реално с това си представяне хем лиши Южна Корея от три златни медала, хем ги даде на Русия. Министърът на спорта на Русия Виталий Мутко обяви, че Виктор Ан ще получи апартамент, който ще бъде закупен с пари от фонда на руските олимпийци. Кореецът получи и орден „за заслуги” IV степен.

Не по-малка заслуга за първото място на домакините по медали има и сноубордиста Вик Уайлд. За разлика от Ан, той е от руски произход, а и жена му е рускиня – Альона Заварзина. В един и същи ден двамата донесоха олимпийски отличия на страната си – Уайлд взе злато в паралелния слалом, а Заварзина – бронз. Вик, както го наричат в Русия, взе и първото място в гигантския слалом. Всъщност Виктор Уайлд отказа да се състезава за САЩ поради една причина – американската федерация по сноуборд фаворизира твърде много атрактивните дисциплини като халфпайп и слоупстайл.

С особена сила на олимпийските игри блеснаха още две дами – Дария Домрачова в биатлона и Марит Бьорген в ски бягането. Те, подобно на Виктор Ан, спечелиха по три златни медала. Домрачова смаза конкуренцията в преследването, индивидуалния старт и масовия старт, като печелеше буквално дори преди последната стрелба. Според различни информации в западната преса Дария е гадже с великия Оле Ейнар Бьорндален и точно Бьорндален е довел личния си ваксаджия в отбора на Беларус, тъй като норвежката федерация се е стиснала и не е пожелала да плати на корифея исканите от него пари. Дали това е така наистина или не, сигурно ще разберем скоро – факт е обаче, че Норвегия не се представи добре в коронното си ски бягане и в скандинавската държава имаше огромни полемики относно ваксите за ските.

Норвежкото изключение по отношение на ските се казва Марит Бьорген. Великата норвежка стана жената с най-много олимпийски отличия – тя има цели шест олимпийски титли. В Сочи Бьорген взе златото на 15 и 30 километра скиатлон, както и в отборното състезание. Вчера се появиха слухове, че нейните медали могат да бъдат отнети – заради допинг. Бьорген отдавна използва лекарства за астма, които са ѝ разрешени от УАДА, а след сензационната публикация за възможна дисквалификация се появи информация, че това всъщност било шега на норвежки вестник. Шега или не, евентуален допинг скандал в случая би бил огромен шок.

Сред другите големи на Олимпиадата безспорно се нарежда биатлонистът Мартен Фуркад – два златни и един сребърен медал, но французинът направи неприятно впечатление в смесената щафета, като буквално спря, защото нямаше шанс за първото място. Герои бяха и холандските легенди Свен Крамер и Ирейн Вюст също с по два златни и един сребърен медал в бързото пързаляне с кънки. Всъщност Холандия се отчете с цели 23 медала в кънките, което позволи на страната да завърши на пето място в класирането по нации, пред вечния враг Германия заради един сребърен медал повече – по 8 златни за двете държави, но 7 сребърни за Холандия и 6 за Германия.

В отборните спортове уважение заслужава Канада, след като мъжкият и женският тим на страната по хокей прибраха златото, а в кърлинга златните отличия също паднаха в ръцете на кленовите листа. Руснакът Александър Зубков пък взе две титли в бобслея и също допринесе за първото място на страната си по нации.

Легендите


Тук изпъкват две огромни имена в зимните спортове – Оле Ейнар Бьорндален и Армин Цьогелер. Норвежкият биатлонист изпревари знаменития си сънародник Бьорн Дели и стана зимният олимпиец с най-много титли – цели 13. Бьорндален взе златото в мъжкия спринт и в смесената щафета, а в мъжката щафета само провала на Емил Хегле Свендсен в последната стрелба го лиши от още едно злато.

Италианецът Цьогелер пък е единственият спортист, печелил медали от шест последователни олимпиади в една и съща дисциплина – спортни шейни. Той си взе сбогом с олимпийското движение с бронз в Сочи.

За австриеца Марио Мат Сочи също се остане сладък спомене - на 35 години той взе златото в слалома и стана най-възрастният олимпийски шампион в алпийските ски в историята.

Антигероите


Безспорно на Олимпиадата в Сочи имаше и доста разочарования – както за своите държави, така и за феновете. Тук изпъкват имената на Петер Нордхуг и Аксел Лунд Свиндал. Нордхуг, който с право е считан за легенда и най-добър състезател в ски бягането, се провали с гръм и трясък в Сочи и не успя да вземе нито един медал. Свиндал, който е водач в класирането за Големия кристален глобус в ските алпийски дисциплини, също не помириса отличие в Сочи и дори си тръгна преди да свършат всички състезания. Канадецът Патрик Чан, трикратен световен шампион и абсолютен доминант във фигурното пързаляне, имаше отворен път към златото след като най-големия му конкурент, Юдзуру Ханю, падна на два пъти в неговата волна програма. Но Чан направи куп грешки, не издържа психически и мечтата му отлетя може би завинаги. Австриецът Грегор Шлиеренцауер, който има всичко в ски скоковете, отново се провали на олимпиада и така и не може да стигне до индивидуално злато. Шлири дори не успя да вземе индивидуален медал.

Топ 10 на крайното класиране по медали на нациите:

Русия: 33 медала - 13 златни, 11 сребърни, 9 бронзови

Норвегия: 26 медала – 11 златни, 5 сребърни, 10 бронзови

Канада: 25 медала – 10 златни, 10 сребърни, 5 бронзови

САЩ:  28 медала – 9 златни, 7 сребърни , 12 бронзови

Холандия: 24 медала - 8 златни, 7 сребърни и 9 бронзови

Германия: 19 медала – 8 златни,  сребърни и 5 бронзови

Швейцария: 11 медала – 6 златни, 3 сребърни и 2 бронзови

Беларус:  6 медала - 5 златни, 0 сребърни и 1 бронзов

Австрия: 17 медала – 4 златни, 8 сребърни и 5 бронзови

Франция 15 медала – 4 златни, 4 сребърни и 7 бронзови

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес