Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Недостижим успех: Карлос Насар сътвори най-силното постижение от цялото Европейско в София

20 февруари 2024, 20:48 часа
Реклама

Суперзвездата на българските щанги Карлос Насар оглави класацията за най-силно постижение за цялото Европейско първенство по вдигане на тежести в София. Родният щангист стана европейски шампион в категория до 89 килограма с двубой от 391 килограма, а това постижение е и най-силното на шампионата от всички категории.

Карлос Насар с най-силен резултат от всички категории 

Насар остана на 5 килограма от световния рекорд, като имаше желание да се опита да го подобри, но треньорите не му позволиха, за да го съхранят здрав за следващата голяма цел - Олимпийските игри в Париж. Двубоят от 391 килограма на Насар се равнява на 958,6679 точки по системата "Роби" - актив, недостижим за останалите тежкоатлети.

ОЩЕ: Ревът на публиката за Насар едва не събори "Арена София" (ВИДЕО)

Карлос Насар

Насар изпревари шампиона в категория до 102 килограма

Вторият най-силен резултат на Европейското в София е дело на Яухени Циханцов, който стана шампион в олимпийската категория до 102 кг с двубой от 398 килограма. Неговият резултат се равнява на 891,5056 точки. Третият най-силен резултат пък бе на завършилия на второ място в същата категория Самвел Гаспарян, който вдигна 396 кг (876,7103 точки).

Божидар Андреев също намери място в топ 10

Място в топ 10 на най-силните резултати на шампионата намери още един българин - Божидар Андреев, който стана европейски шампион в категория до 73 килограма. Той постигна 348 килограма в двубоя за 861,2889 точки. Най-голям успех в личен план пък записа щангистът Христо Христов, който спечели сребро и стана баща в рамките на часове.

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес