Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5-те най-често срещани грешки в йога и как да ги избегнем

12 април 2023, 08:45 часа
Реклама

За да направите йога практиката си по-приятна, по-здравословна и по-забавна, има 5 неща, на които трябва да обърнете внимание. 

Ако сте начинаещи в йога или планирате да започнете да я практикувате, тя е чудесен начин за облекчаване на стреса, подобряване на гъвкавостта и укрепване на мускулите на цялото тяло. Въпреки това, има някои често срещани грешки, които начинаещите допускат. Ето кои са те:

Съсредоточават се върху това как изглеждат в дадена позиция

По време на йога хората се оглеждат в огледалото, за да коригират по-добре позицията си. Често обаче забелязват, че не могат да заемат пълна позиция, както някой друг. Важно е обаче да се знае, че няма такова нещо като "перфектна" позиция. Има само една "перфектна позиция" за вас.

Важното е да се чувствате стабилно и удобно в позицията. Всяка позиция може да бъде адаптирана към текущите ви възможности. По-важно е по време на упражнението да обърнете повече внимание на това как се чувствате в тази позиция, дали можете да отворите малко повече гръдния кош или да удължите гръбнака си и т.н. Искаме да се насладим на позицията, а за да се случи това, трябва да се отпуснем и да насочим фокуса си навътре.

Не дишат правилно

Това е нормално и се случва на всички нас. Въпреки това искаме да осъзнаем дишането колкото се може повече, защото то е изключително важно. Наблюдавайте как дишането ви реагира на движенията по време на упражненията. Ако дишането ви е напрегнато, това означава, че правите повече, отколкото тялото ви може в този момент. Опитайте се да осъзнавате дишането си по време на упражненията, поддържайте го естествено и леко. Ако е необходимо, правете упражненията бавно, със собственото си темпо, докато се свържете отново с дишането. Фокусирането върху дишането в йога има много ползи. То поддържа ума буден и присъстващ, тъй като дишането винаги се случва "сега". Когато дъхът и движението са синхронизирани, започва магията на йога. Умът се успокоява и ние изпитваме спокойствие.

Преодоляват границите на възможностите си

Естествено е да искате да напредвате, след като започнете да практикувате йога. След като откриете границата в определена позиция, можете да се облегнете леко в нея, но не я натискайте. Когато насилваме и притискаме тялото си твърде много, за да направим определена позиция, тялото се плаши и реагира, като се защитава и свива. В резултат на това тази граница ще се стегне и следващия път ще бъде малко по-малко гъвкава. Когато овладеете изкуството да играете на ръба, на тази граница, тялото ви с радост ще започне да се отваря все повече и повече. Бавно ще се адаптира към това, което изисквате от него. Така че дайте на тялото време и търпение и то ще отговори с любов.

Пропускат загрявката

Загряването означава нежно въвеждане на тялото в това, което искате от него да направи. Можете да загрявате по различни начини, като доставяте топлина на тялото чрез засилено кръвообращение. Винаги трябва да загрявате, като първо изпълнявате по-прости пози и бавно преминавате към по-сложни такива. Така се намалява възможността за пренатягане, защото тялото вече е подготвено за определена позиция.

Пропускане на релаксацията

При релаксацията в края на занятието имаме възможност да балансираме всичко, което сме направили. Това е важна част от практиката, защото тялото се нуждае от време, за да поеме ефекта от упражненията. Когато се върнете към нормалния си ден след интензивна тренировка, нервната ви система най-вероятно е свръхстимулирана и в крайна сметка може да се почувствате разсеяни и нервни. Когато си дадете време да се отпуснете, нервната ви система има възможност да поеме ползите от упражненията, да се рестартира и след това да се чувствате чудесно през целия ден!

Сега, когато вече имате знанията и осъзнавате тези най-често срещани грешки, следващия път, когато разгънете постелката за йога, ще забележите голяма разлика в практиката си!

ОЩЕ: Стрес мениджмънт чрез техники за дишане и йога

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес