Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

3 години по-късно: Рускиня взе златния медал на хваната с допинг българка

26 март 2024, 14:59 часа
Реклама

Руската състезателка по вдигане на тежести Олга Тьо получи златния медал от Европейското първенство в Москва през 2021 година. 28-годишната щангистка взе отличието от българката Боянка Костова, която стана шампионка, но бе уличена в допинг.

Отнетата европейска титла на Боянка Костова

Боянка Костова стана европейска шампионка през 2021 година, състезавайки се за Азербайджан. Няколко месеца по-късно обаче тя получи осемгодишно наказание за употреба на допинг, а впоследствие европейската ѝ титла бе отнета.

Боянка Костова

Златото отиде при рускинята Олга Тьо

Сега президентът на Руската федерация по тежка атлетика Максим Агапитов съобщи, че златото вече е притежание на Олга Тьо. Той обаче се усъмни, че медалът е дупликат, като не се знае каква е съдбата на оригиналния златен медал.

Иначе Боянка Костова прекара и няколко месеца в затвора в Сливен заради разпространение на дрога. По неофициални данни в момента тя се намира във Великобритания. От федерацията по вдигане на тежести на Азербайджан нямат връзка с Костова и не знаят каква е съдбата на златния медал.

Боянка Костова

Коя е Боянка Костова?

Боянка Костова участва на Олимпийските игри в Лондон през 2012 г. като състезателка на България, завършвайки на пето място. През 2016-а тя е хваната с допинг, а нейните резултати в периода 2012 - 2016 г. са анулирани.

Костова е един от многото лоши примери в българските щанги: друг такъв е щангистът, преминал от допинг до кокаин - история, разказана в рубриката ни "Дните до Париж 2024" (подробности четете в линка).

Стефан Йорданов
Стефан Йорданов Отговорен редактор
Новините днес