Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Радан Кънев за отдръпването на ПП-ДБ от ДПС: По-добре късно, отколкото никога (ВИДЕО)

23 февруари 2024, 16:43 часа
Реклама

По-добре късно, отколкото никога. Така евродепутатът от ЕНП, избран от ДСБ Радан Кънев коментира в “Студио Actualno“ опита на ПП-ДБ да се отдръпнат от ДПС с меморандума, който беше отхвърлен остро от ГЕРБ-СДС:

Още: Христо Иванов нарече поведението на Пеевски “пошлост“

“Защо да е закъснял този опит? По-добре късно, отколкото никога. Повече от очевидно е, от първия ден на това правителство, че то трябва да се отърси от натрапчивото публично впечатление, че Делян Пеевски е част от управленската конфигурация, защото той не е.

Огромният компромис, който беше направен и от двете страни, за да има кабинет “Денков“ с уговорката да стане кабинет “Габриел“ никога не е включвал участието на ДПС. Така, както винаги е включвал абсолютно очевидната необходимост да се търсят 2/3 мнозинство за конституционни промени и където другаде то е необходимо.

Още: Пеевски нарече Христо Иванов "сладка куртизанка" (ВИДЕО)

Тук отварям една скоба, тъй като аз съм бил в тази игра повече от един път и 2015-а не е толкова назад във времето. В България за съжаление вече се оформя ясно политическа традиция, в която БСП страхливо и безотговорно абдикира от разговори за необходими конституционни промени и по този начин прави ДПС незаобиколим фактор. Това са политически реалности, така че както в 2015 г. преговаряхме с ДПС, за да стигнем до мнозинство от 2/3 или в крайна сметка тогава от 3/4 .Участвахме в тези преговори, платихме определена цена. По същия начин това се наложи през 2023 г. и вероятно ще се наложи и през 2024-а. Това не значи, че ДПС е част от управлението.“

Още: Пеевски предлага, "сглобката" приема: Нов съвет ще проверява чуждестранните инвестиции в България

Г-н Кънев, през 2015-а се разтури сглобката между Реформаторския блок и ГЕРБ. Точно заради конституционните промени.

“Тогава използвахме международно признатия термин коалиция.“

Какво означават според Вас любезностите, които Христо Иванов и Делян Пеевски си размениха? (Иванов нарече поведението на Пеевски “пошло“, а Пеевски от своя страна нарече Христо Иванов “сладка куртизанка“ и “бъбрива Шехерезада“, бел.ред.).

Още: Делян Пеевски каза, че Христо Иванов е комплексирана Шехерезада (ВИДЕО)

“Предпочитам да не ги коментирам. Очевидно е, че ДПС реагира много нервно, бих казал критично на факта, че се казва истината публично, а истината е, че те не са част от политическата управленска конфигурация. Не че съм изненадан, че тяхната реакция е толкова остра, но не мисля, че трябва да й се отдава прекалено значение.“

От видеоматериала ще научите още:

  • Какво мисли Радан Кънев за предложения от ПП-ДБ и остро отхвърлен от ГЕРБ-СДС меморандум;
  • Ще се състои ли, според него ротацията, или отиваме на избори;
  • Ще се кандидатира ли отново за евродепутат.
Спасиана Кирилова
Спасиана Кирилова Отговорен редактор
Новините днес