Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Правосъдие, на което да разчитаме - докъде стигнахме? Говори Надежда Йорданова

02 август 2022, 19:30 часа
Реклама

Правителството на Кирил Петков вече е история. Но оценките какво успя и какво не успя да направи в краткото време, в което управляваше, се правят и явно ще се правят. А едно от най-важните неща остава правосъдие, на което българите може да разчитат.

Къде сме ние по този въпрос в средата на 2022 година? Днес, за да даде отговори, в Студио Actualno гостува правосъдният министър от кабинета "Петков" - Надежда Йорданова.

За какво не Ви стигна време?

 Не ни стигна време да приключим големите реформи в сектор правосъдие. Не ни стигна време да завършим целия цикъл по обсъждане и приемане на закона за разследване и търсене на отговорност на главният прокурор. Започнахме този процес, законопроектът вече е във Венецианска комисия, така че колелото е завъртяно. Очаквам 48-ото Народно събрание да има волята да приключи този процес, защото това е една от ключовите реформи в Националният план за възставовяване и устойчивост.

За какво Ви стигна времето?

Успяхме да приключим процеса по закриване на специализираното правосъдие. За да може съдебната система да отговаря по-добре на стандартите, за да има един закон за всички.

Стигна ни времето да изработим и приемем, да влезе в сила новата наредба за Висшето образование по право, така че студентите, които учат право, младите юристи да бъдат подготвени за XXI-ви век.

 Дадохме повече самостоятелност и ресурси на европейските делегирани прокурори, така че да могат по-спокойно и независимо да разследват измамите с евросредства и виновните да бъдат изправени пред съда.

Европрокуратурата само със злоупотреби с евросредства ли ще се занимава?

Европейската прокуратура се занимава с два типа дела. Първо, тези, които засягат финансовите интереси на Европейския съюз. Другият изключително голям кръг въпроси, са свързани с ДДС измами на голяма стойност с трансграничен ефект, на територията на повече от една държава членка.

Познавате ли наследника си Крум Зарков като юрист?

С колегата Крум Зарков съм работила в 45-ото и 46-ото Народно събрание като народни представители. Както и като член на правна комисия в 47-ото Народно събрание. По ключови въпроси в сектор правосъдие ние гледаме в една посока. По важните законопроекти той винаги е изразявал подкрепа.

Възможен ли е нов състав на ВСС с по-силно съдийско представителство и ако да, кога е реалистично това да се случи?

Нов състав на ВСС трябва да стане факт възможно най-скоро. Чисто реалистично предвид процедурите, с оглед на предсрочните парламентарни избори, най-вероятно в началото на следващата година. Това, за което настоявах трайно като министър на правосъдието, е най- после България да изпълни една дългогодишна препоръка както на венецианска комисия, така и на комитета на министрите на съвета на Европа - от парламентарната квота във Висшия съдебен съвет да не бъдат избирани действащи прокурори и следователи. Това е една от мерките за ограничаване на фактическата власт на главния прокурор върху ВСС.

В кабинета ви виждам статуетка на Дон Кихот и Санчо Панса. Това ли е министърът на правосъдието - един идеалист, който се бори с вярътни мелници, подкрепен от народа?

Ситуацията с главния прокурор в България в момента показва няколко важни неща: Първо, липса на законодателство и процедури, които реално да направят възможно отстраняването на човек, който не се справя с работата си или не е за този пост. От друга страна показва колко е важно хората, които вземат решения, да го правят наистина независимо, професионално и да изпълняват закона не само по своята буква, но и по неговия дух.

Не мога да приема сравнението, че като министър на правосъдието процедурите, които съм започнала, са борба с вятърни мелници. Всяка една процедура, която е започнала и приключила по законния ред - тя придвижва правната система една крачка напред.

Когато има министър на правосъдието с характер и професионализъм, той ще настоява и ще търси отговорност от хората, които не се справят. Съответно много ясно се поставя центъра на отговорност. Кой отговаря за това ако човек, който не става за това място да е още там? Това е именно пленумът на ВСС.

 

Какво още каза Йорданова за правосъдието у нас и за това как журналистите могат да помогнат в битката за справедливост - научете във ВИДЕОТО:

Мирослав Димитров
Мирослав Димитров Отговорен редактор
Новините днес