Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Българи с изложба в една от най-големите църкви в света: Разказват авторите Диан Костов и Милена Ташкова (ВИДЕО)

31 май 2024, 19:30 часа
Реклама

Зографът Диан Костов и половинката му Милена Ташкова ще открият на 14 юни изложбата „Кръстопът – цената на избора“ в Националната базилика „Светото сърце“ в Брюксел.

От Actualno.com заснехме миналогодишното издание във Виена, но през 2024 г. предстои надграждане, защото изложбата ще се проведе в третата по големина църква в света. В Студио Actualno Диан Костов определи предстоящото събитие като "вълнение, чест и предизвикателство".

Още: Зографът Диан Костов с изложба в една от най-големите църкви в света (ВИДЕО)

Снимка: Actualno.com

Магия по фасадата на "Сакре Кьор" в Брюксел

"Изложбата ще започне от фасадата на катедралата, това е моя мечта от 2003 г. Църквите имат стенописи, мозайки, скулптури, но те стоят повече като декорация и украса. На мен ми хрумна идеята за мащабни, големи платна, които ще променят визията на самата църква. Така тя ще бъде не само произведение на архитектурата, но и на изобразителното изкуство", разказва ни зографът.

"Цялата изложба е един път, който минава през няколко части, докато стигне до духовния свят", казва Милена Ташкова.

"Кръстопът - цената на избора" е концептуална изложба, която включва повече от 70 икони, постери и стенописи. Тази година ще "полетят" и над 1300 птици.

Може ли в бъдеще да има подобна изложба в православен храм, включително в България, и как Диан Костов и Милена Ташкова успяха да стигнат до катедралата в Белгия - гледайте във видеото.

Димитър Радев
Димитър Радев Отговорен редактор
Новините днес