Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

АЕЦ "Козлодуй", Русия и ядрените страхове: Анализ на Руслан Стефанов (ВИДЕО)

02 юли 2024, 13:30 часа
Реклама

В “Студио Actualno” продължаваме темата, свързана с инцидента в шести блок на АЕЦ “Козлодуй”, когато преди повече от седмица изтече радиоактивна вода в контролирана среда. Как такъв тип събития се представят в публичното пространство - в предаването гостува програмният директор на Центъра за изследване на демокрацията и експерт по ядрена сигурност, Руслан Стефанов.

"Най-важното за доверието в енергетиката са прозрачност и отговорност. Това означава тези инциденти да се съобщават навременно и бързо и от хората, които отговарят за тях, които са ги видели", заяви Стефанов. По думите му за този инцидент (припомнете си темата тук) се създава колебание в обществото, защото се разбира от различни източници. "Големият проблем в българската енергетика е прекаленото ѝ политизиране. Този инцидент е изключително сериозен от гледна точка на националната сигурност. В момента, знаете, има война в Украйна, Русия е обявила България за неприятелска държава и ежедневно Русия е една основните жалони на т.нар. хибридна война", каза експертът. Стефанов каза, че Москва използва дезинформация и пропаганда с цел заплаха с "някакъв вид ядрен инцидент".

По думите на експерта в една такава атмосфера на информационна несигурност, става изключително трудно управлението на сложна система, каквато е дадена атомна електроцентрала. Руслан Стефанов изрази убеденост, че и пети, и шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са в нормален режим на работа. Експертът посочи и че страната ни е част от международната система за сигурност по отношение на ядрените въпроси.

Целия разговор гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес