Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Биологично оръжие и чипове: Защо българите вярват на конспирации около COVID-19? (ВИДЕО)

25 ноември 2020, 12:45 часа
Реклама

40% от българите са на мнение, че коронавирусът е биологично оръжие, създадено с цел да се намали населението на земята. Малко над една трета (33%) вярват, че коронавирусът не е по-опасен от сезонния грип. В същото време 880 000 наши сънародници смятат, че чрез ваксината срещу COVID-19, ще се поставят чипове в хората с цел контрол над тях.

Данните са от проучване на Изследователския център „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо конспиративни теории около COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта "лице в лице" сред 1001 души на възраст 18+.

Тези данни не трябва да ни изненадват. В българското общество има немалка доза конспиративност в мисленето и това от много време. Това заяви в предаването "Студио Actualno" политологът от "Тренд" Димитър Ганев, който коментира последното проучване на центъра. Той отбеляза, че у нас има традиция на суеверията, чрез които големи обществено-политически процеси получават своето обяснение. "Когато не можеш да си обясниш един процес в неговия зародиш, да обясниш предпоставките му, различните фактори, които влияят в реализацията на този процес, много по-просто е да си кажеш, че 12 евреи са се събрали на една маса и са взели решението за него", отбеляза Ганев.

"Когато се впускаш в много сложни, но аргументирани обяснения, започваш да губиш голяма част от аудиторията. Когато кажеш: "Тези го направиха!", това води до спечелване на по-голяма аудитория", анализира политологът. Димитър Ганев обясни, че засилването на конспиративните теории в никакъв случай не е само българска тенденция, като тя се откроява много по-ясно с навлизането на социалните мрежи през последните години.

По отношение на политическите процеси у нас, Ганев посочи, че разговорът за анонсирания рестарт на системата от страна на управляващите до голяма степен се е обезсмислил. "Съвършено ясно стана, че, когато и БСП, и ДПС обявиха, че няма да подкрепят проекта за нова Конституция, ГЕРБ нямат мнозинство, за да се стигне до свикването на Велико народно събрание. Оттук-насетне дебатът дали ще има Велико народно събрание е абсолютно безсмислен", коментира политологът.

С какво доверие българите посрещат новите мерки на държавата в борбата срещу COVID-19 - целия разговор с Димитър Ганев гледайте във видеото.

Румен Скрински
Румен Скрински Отговорен редактор
Новините днес