Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СЗО: Използването на мобилни телефони не причинява рак на мозъка

04 септември 2024, 00:40 часа • 4267 прочитания

Днес бяха публикувани резултатите от проучване на австралийски учени по поръчка на Световната здравна организация. В проучването са анализирани данни, събрани между 1994 и 2022 г. от десет държави по света, за това дали има връзка между използването на мобилни телефони и повишения риск от рак на мозъка.

Още: Медицината откри нов метод за лечението на рак на мозъка

В началото на появата на мобилните телефони много експерти се опасяваха, че честото използване на мобилни телефони в непосредствена близост до главата може да доведе до рак на мозъка. Поради тази причина производителите на мобилни телефони измерваха и публикуваха нивата на радиоизлъчване на всеки конкретен модел телефон и информираха потребителите в специални брошури, предава БГНЕС.

Още: Опровергаха връзката на смартфоните с рака на мозъка

Според публикуваните днес заключения на Австралийския орган за радиационна защита и ядрена безопасност (ARPANSA) обаче не е установена връзка между използването на мобилни телефони и появата на рак на мозъка. Въз основа на констатациите изследователите казват, че общите нива на рак на мозъка са останали стабилни през целия период на проучването и събирането на данни, като не показват колебания във времето, тъй като потребителите са станали все по-активни в използването на мобилни телефони.

Още: И Белгия въведе забрана за мобилни телефони в училищата

Увеличаването на броя на регистрираните случаи на мозъчен тумор между 1993 г. и 2022 г. се дължи на напредъка в диагностичните техники, както и на по-широката достъпност на изследванията с ядрено-магнитен резонанс. В констатациите се отбелязва, че „на фона на драматичното нарастване на употребата на мобилни телефони от 2003 г. насам не се наблюдава увеличение на случаите на рак на мозъка през този период“. Също така от 2003 г. насам не се наблюдава увеличение на броя на заболяванията в темпоралните лобове - областта, до която най-близо се доближава мобилният телефон по време на разговори.

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес