Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Какво наистина търсят хората в една връзка?

14 февруари 2024, 08:35 часа • 1736 прочитания

Създавайки добър профил в приложение за онлайн запознанства, средностатистическият търсещ любов човек вероятно ще го изпълни с всички привлекателни качества и интереси, които го правят специален. Той лети с парапланер и се занимава с гореща йога през уикендите, наслаждава се на ризлинг на плажа или слуша музика, той е Везни с изгряващ Скорпион и обича своето куче или игуана… И така нататък…

ОЩЕ: Колко време, прекарано насаме със себе си, води до усещане за самота

Има обаче едно нещо, което обикновено се пренебрегва. Според изследване на доц. Джулиана Шрьодер от Калифорнийския университет в Бъркли, публикувано в Journal of Experimental Social Psychology, този детайл може да е най-важният.

Това е желанието да познаваш и разбираш другия човек, своя партньор.

„Хората искат да бъдат разбрани, затова търсят партньори, които да ги разбират и подкрепят. Но тъй като другите хора също искат да ги познават, те в крайна сметка пишат тези не особено привлекателни профили. Това явление се среща не само в романтичните отношения, но и във всички видове междуличностни взаимодействия“, казва изследователката.

В поредица от експерименти хората били по-удовлетворени, когато чувствали, че ги познават и разбират, отколкото когато чувствали, че познават и разбират другия човек.

„Разбира се, хората казват, че искат да опознаят партньора си и да го подкрепят. Но всъщност не това ги прави щастливи във връзката. Хората са по-щастливи в отношения, в които се чувстват подкрепени, а това изисква да бъдат познавани добре“, казва Шрьодер.

Първоначално изследователите помолили участниците в проучването да оценят колко добре според тях познават член на семейството, партньор или приятел в сравнение с това колко добре познават себе си, а след това да оценят удовлетворението си от отношенията.

Интересното е, че хората обикновено смятат, че разбират другия човек по-добре, отколкото разбират себе си. Този ефект се нарича „илюзия за асиметрично разбиране“.

„Хората смятат, че са уникални и специални и имат много сложности, затова другите просто не ги разбират наистина, а самите те разбират другите много добре“, казва Шрьодер.

След това авторите изследвали профилите на хората в популярни приложения за запознанства. Повече от 50% искали да бъдат разбрани, а само около 20% изразявали желание да опознаят потенциалния си партньор. След това повече от 250 души били помолени да оценят профили въз основа на това колко привлекателни изглеждат и колко е вероятно техните притежатели да им пишат.

ОЩЕ: Психолозите разбраха как хората си избират партньори

„Най-успешните профили казват: „Наистина ме е грижа за теб и искам да те опозная, да бъда до теб, да те изслушвам и да ти бъда отличен партньор“, обяснява авторката на изследването.

Но имало и едно изключение: родителските отношения. В този случай хората са по-щастливи не когато детето им ги разбира добре, а когато самите те познават и разбират добре детето си.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес