Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Древни "проклятия на Мойсей" са дешифрирани в Израел

26 март 2022, 09:05 часа
Реклама

За първи път експерти представиха в Израел дешифриране на текстове от оловна табличка, намерена на библейския хълм Гевал. Както се оказва, този най-стар известен еврейски надпис съдържа десет проклятия.

Според The Jerusalem Post въпросната табличка била открита през декември 2019 г. Тя представлява оловен амулет, известен като defixio, или табличка с проклятия. Артефактът е открит от Скот Стриплинг, директор на Института за археологически изследвания към Библейската семинария в Кейти (САЩ).

Екипът под негово ръководство работил в Израел и повторно пресявал археологическия материал, събран при разкопките през 1982-1989 г. Последните били проведени от покойния вече професор по археология в университета в Хайфа Адам Зертал. Той открил това, което наричал "олтарът на Исус Навин на планината Гевал".

Защо Моисей е изобразяван с рога?

И сега учените са успели да дешифрират текста върху артефакта, който бил открит по време на пресяването. Думата "проклятие" се споменава в него 10 пъти, а тетраграматонът YHWH (Божието име, което някои разчитат като "Яхве") се среща два пъти. Буквално преводът изглежда така: „Проклет, проклет, проклет – прокълнат от Бог YHWH, ти ще умреш, проклет, проклет, със сигурност ще умреш, прокълнат от YHWH.“

Специалистите правят паралел с фрагмент от Стария завет. Второзаконие разказва как Мойсей инструктира левитските свещеници да поведат народа към Израел от върха на планината Гевал. В същото време левитите трябва да провъзгласят на целия народ на Израел със висок глас 11 проклятия, включително: „Проклет, който се присмива на баща си или на майка си“, „Проклет, който премести междите на ближния си”, „Проклет, който отбие слепия от пътя”, „Проклет, който изкриви съда на пришелеца, на сирачето и на вдовицата” и т.н. (Второзаконие, 27:15-26)

Това е бил един вид набор от правила, които народът на Израел трябвало да следва. И в книгата на Исус Навин, в една от главите (8), е описано как Исус Навин построява олтар на планината Гевал след битката с Гай, принася всеизгаряния на Господа и повтаря проклятията на Мойсей.

В тази връзка изследователите предполагат, че откритият оловен артефакт е шаблонен амулет от онези времена, върху който са записани „проклятията на Мойсей“. Ценността на табличката е, че това е най-старият известен текст на иврит до момента.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Одухотворената Вселена, демоните и фокусникът Моисей. На какво учеше Джордано Бруно?

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес