Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Болестта на Алцхаймер поразява мозъка на два етапа

25 октомври 2024, 07:50 часа • 1416 прочитания

Изследователски екип от института „Алън“ в Сиатъл (САЩ) и други институции са открили, че болестта на Алцхаймер се развива на два етапа. Първата, ранна фаза настъпва бавно и незабелязано – преди да се появят проблеми с паметта – и уврежда определени видове клетки. Втората фаза, която съвпада с появата на симптомите, води до значително увреждане на мозъка.

Най-често срещаната форма на деменция – болестта на Алцхаймер – представлява постепенна смърт на мозъчните клетки. Това невродегенеративно заболяване, описано за първи път през 1907 г. от немския психиатър Алоис Алцхаймер, води до нарушения на паметта, интелекта и емоционалния контрол. Най-често заболяването се диагностицира при пациенти над 65-годишна възраст, но повечето мозъчни увреждания настъпват много преди появата на симптомите.

Митове и истини за болестта на Алцхаймер

По-рано се смяташе, че заболяването се развива на няколко етапа, които се характеризират с клетъчна смърт, възпаление и натрупване на белтъци под формата на плаки. Сега изследване, публикувано в списанието Nature Neuroscience, показва, че болестта променя мозъка на два етапа. Откритието значително разширява нашето разбиране за клетъчните процеси, наблюдавани при прогресиране на невродегенеративното заболяване.

Използвайки усъвършенствани методи за генетичен анализ, изследователите изучили образци от повече от 3,4 милиона клетъчни ядра, извлечени от средния темпорален гирус – част от мозъка, участваща в езиковата обработка и семантичната памет – на 84 души в различни стадии на болестта на Алцхаймер. Средната възраст на пациентите (33 мъже и 51 жени) е била 88 години. Пробите от тъканта са взети посмъртно.

Вместо да ги сравняват с данни на здрави хора, изследователите класирали донорите по скала за псевдопрогресия на заболяването въз основа на количествена невропатология и разработили мултимодална карта на мозъчните клетки. Тя отразява клетъчната и генетична хронология на измененията по време на заболяването.

Така екипът установил два отделни етапа в развитието на болестта. Първата фаза се характеризира с бавно нарастване на патологията и увреждане на определени видове клетки, включително инхибиторни неврони. Тези промени нарушават невронните вериги.

Откриха как умират мозъчните клетки при болестта на Алцхаймер

Втората фаза се отличава с експоненциално нарастване на патологичните промени, включително загуба на възбуждащи неврони и други подвидове инхибиторни неврони. На този етап настъпват по-мащабни разрушения, което е придружено от увреждане на паметта и други симптоми.

Създаването на мултимодална карта на мозъчните клетки при болестта на Алцхаймер позволява да се разбере по-добре кои клетъчни популации и процеси участват в развитието на болестта на различни етапи. Откритието също така ще позволи разработването на нови диагностични методи и целенасочени терапии за това невродегенеративно заболяване, потенциално способни да забавят или предотвратят увреждането на мозъка.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес