Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Безпилотният самолет Droneliner: Вижте бъдещето на товарната авиация

06 октомври 2023, 13:50 часа • 4095 прочитания

Британският стартъп Droneliner представи своя едноименен безпилотен товарен самолет Droneliner, който трябва да бъде пуснат в експлоатация през 2027 г. Традиционно като за стартъп, амбициите са огромни. От товарния дрон се очаква, нито повече, нито по-малко, да революционизира въздушния превоз на товари, като намали разходите с над 70%, пише New Atlas.

Съвременните товарни самолети в огромната си част са конвертирани пътнически машини. Техните тела са цилиндрични докато стандартните транспортни контейнери са четириъгълни. По този начин на самолета остава много неизползвано място, което има своята цена и пропуснати ползи. Тъкмо тук е нишата на Droneliner, който е проектиран “от нулата” да бъде товарен дрон, с всички произтичащи от това ползи. Като начало, бъдещата летяща машина ще се отличава с корпус с форма на правоъгълна кутия с изгладени ръбове. Този дизайн ще позволява лесно товарене и разтоварване по рампа, на традиционни 6-метрови товарни контейнер,чрез широко отворените предна и задна част. Droneliner ще бъде пилотиран дистанционно и няма пилотска кабина. Спестеното място също ще бъде използвано за полезен товар.

Машината ще бъде произвеждана в две версии с турбовентилаторни двигател : едномоторен DL200 и двумоторен DL350, като и двата модела ще имат обсег над 12 хил. кум. По-малкият DL200 ще има капацитет от 36 до 40 контейнера, разположени на две нива, с максимално тегло на товара от 200 тона. В същото време DL350 ще може да превозва 70 до 80 контейнера на три нива, с тегло до впечатляващите 350 тона. Това са доста сериозни числа, с които Droneliner впечатлява инвеститорите си. За сравнение, сегашният най-голям транспортен самолет Ан-225 Мрия може да превозва до 250 тона товар.

Droneliner ще предлага гъвкавост при вариантите за гориво, и ще може да бъде зареждан с т.нар. устойчиво авиационно гориво, биогорива или водород. Самолетът разполага и с хибридна задвижваща система, която използва електрическа енергия за рулиране, излитане и кацане. В резултат от всичко това от Droneliner смятат, че техният карго дрон ще намали разхода на гориво с до 20%, аобщите разходи за авиационен превоз на товари - с над 70%.

Сред пионерите в тази нова индустрия е основаната от българи компания Dronamics. Техният дрон Black Swan може да пренася 350 кг на разстояние до 2500 км и вече е лицензиран да лети. През месец юли тази година Dronamics бе регистрирана от международните организации IATA и ICAO и стана първата в света авиокомпания за товарни превози с дронове.

Скорошен доклад на MarketsandMarkets очертава светло бъдеще за тази индустрия в световен мащаб. Пазарът на карго безпилотни летателни апарати, оценен на 0,6 млрд. щатски долара през 2022 г., се очаква да достигне 9,4 млрд. щатски долара през 2030 г., като за този период ще отбележи забележителен годишен растеж от 38,6 %. Този ръст се дължи на нарастващото търсене на бързи доставки на стоки в цял свят и на все по-широкото използване на безпилотни летателни апарати в различни сфери.

Начо Стригулев
Начо Стригулев Отговорен редактор
Новините днес