Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за утре, 22 август: Лекар: Тези храни са задължителни за хората над 40 години

21 август 2024, 11:25 часа

Хората над 40 години трябва умерено да увеличат консумацията на определени храни. Това се отнася най-вече за продуктите със съдържанието на протеини  - те с необходимо за поддържане на достатъчна мускулна маса, казва ендокринологът д-р Мария Калошина.

Най-полезните храни за хората над 40 години

"Преди всичко два-три пъти седмично трябва да ядете пилешко, пуешко, заешко, риба и нетлъсто говеждо месо", съветва специалистът.

9 храни, богати на фибри

"Ферментирали млечни продукти - кефир, кисело мляко, извара, сирене - са задължителни продукти, тъй като съдържат добро количество калций, с възрастта рискът от развитие на остеопороза - чупливост на костите - се увеличава. Препоръчително е да се ядат до три порции такива продукти на ден“, обяснява д-р Калошина.

"Зеленчуците също така съдържат добро количество фибри, необходими за правилното функциониране на стомашно-чревния тракт и различни микроелементи. Те трябва да се приемат пет или повече порции на ден", съветва експертът.

"Червеното месо и черният дроб съдържат хем желязо, което е необходимо за предотвратяване на желязодефицитна анемия. Жените са особено податливи на него, тъй като по физиологични причини губят желязо по време на менструация, раждане и често запасите в организма са недостатъчни, за да го възстановят", посочва лекарят.

Според нея морските дарове, морските водорасли, фейхоа и йодираната сол ще помогнат за попълване на запасите от йод, необходими за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Ендокринологът отбеляза, че съвременните хора често изпитват изразен дефицит на този елемент, тъй като почвата, водата и селскостопанските продукти го съдържат в малки количества.

По отношение на водораслите те са изключително ценен и здравословен хранителен продукт от диетична гледна точка. Тази храна, обогатена с протеини, въглехидрати и минерали, съдържа голямо количество фибри, микро- и макроелементи. По-специално, не са за пренебрегване полезните свойства на кафявите водорасли. Този вид съдържа голямо количество йод, което го прави отлично средство за профилактика на йоден дефицит. Почти всички видове водорасли могат да се ядат, тъй като нито едно от тях не е отровно, някои не са подходящи поради твърдостта и неприятния си вкус.

Използват се както като самостоятелен хранителен продукт, така и за приготвяне на различни гарнитури и пикантни подправки. Ламинарията се използва за приготвяне на различни ястия: добавя се в супи, ястия с месо, риба, ориз и др. Освен това е често срещана съставка в сладкарски изделия.

Червените водорасли от рода порфира са високо ценени заради вкуса си. Тези водорасли могат да се консумират както сурови, така и да се използват за приготвяне на различни салати, варени меса, ориз и други храни.

Експертът призовава хората над 40-50 години да се откажат от преработените храни. Според нея хрупкавата корички на преработените храни съдържа много канцерогени и с възрастта рискът от рак се увеличава поради големия брой мутации в клетките. Прекомерната консумация на преработени храни увеличава риска от развитие на атеросклероза, а впоследствие може да се стигне до инфаркт и инсулт.

Тези мазни храни са най-полезни за кръвоносните съдове

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес