Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 8 октомври: През есента яжте всеки ден тези плодове и зеленчуци, те са нй-полезни за сърцето и холестерола

08 октомври 2024, 10:01 часа

Сезонните плодове и зеленчуци са богати на фибри, антиоксиданти, витамини и минерали. Тези вещества подобряват здравето на сърдечно-съдовата система, съобщава д-р Елена Соломатина. Тя изброява най-полезните есенни храни за сваляне на холестерола и подобряване здравето на сърцето. Те включват тиква, ябълки, нар, цвекло, кейл, бамя, брюкселско зеле, червена боровинка, сладък картоф.

Най-полезните есенни плодове и зеленчуци за сърцето

Тиква - тя е богата е на калий, антиоксиданти, бета-каротин. Всичко това поддържа здравето на сърцето.

Преди хранене: Само 1 лъжица от това забързва метаболизма, сваля захарта и холестерола

Тиквената пулпа съдържа много витамини C, E, D, PP, K, група B. Съдържа каротин, лутеин и рядък витамин T, който има благоприятен ефект върху метаболизма. Поради тази причина тиквата се счита за диетичен продукт.

Тиквената пулпа е склад на фибри, съдържа пектин, аминокиселини и различни минерали от магнезий до йод. Семената на този зеленчук са богати на L-аргинин, цинк, здравословни мазнини и растителни протеини. В 100 г сурова тиква има само 26 килокалории. Тиквените семки съдържат въглехидрати и нишесте; консумацията им помага да се отървете от паразитите, живеещи в тялото. Пулпата съдържа още мед, калций, фосфор, манган и желязо.

Ябълки - тези плодове са пълни с фибри и полифеноли. Последните съединения подобряват състоянието на сърцето. Проучване от 2020 г., публикувано в American Journal of Clinical Nutrition, установи, че яденето на две ябълки на ден намалява риска от сърдечни заболявания при хора с високи нива на лош холестерол.

Нар - този плод е отличен източник на витамини С и К. Наровете също осигуряват около 10% от препоръчителната дневна стойност на калий.

Цвекло - то е добър източник на нитрати, които могат да понижат кръвното налягане. Една чаша варено цвекло осигурява 12% от препоръчителния дневен прием на фибри, 7% от дневния витамин С и 11% от дневния прием на калий.

Кейл - счита се за отличен източник на нитрати и калий. Тази „суперхрана“ е богата и на глюкозинолати, които са полезни за сърцето.

Бамя - тя е богат източник на витамин К, витамин С и фолиева киселина. Една чаша варена бамя осигурява 18% от препоръчителния дневен прием на фолат, поне 50% от препоръчителния дневен прием на витамин К и 44% от препоръчителния дневен прием на витамин С.

Брюкселско зеле - благодарение на него ще си набавите много витамини С, К, калий, глюкозинолати и желязо.

Червена боровинка - съдържа полифеноли, които намаляват вероятността от развитие на сърдечни заболявания.

Сладък картоф - подобно на тиквата, той е отличен източник на фибри, калий и бета-каротин. Освен това по-голямата част от фибрите се съдържат в кората, така че се препоръчва сладките картофи да се консумират печени.

Тази евтина риба е най-полезна при висока захар и висок холестерол

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес