Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 4 август: Лекар: Това е най-добрият летен зеленчук за хората с висок холестерол

03 август 2024, 23:57 часа

Руският диетолог д-р Елена Соломатина препоръчва на хората с висок холестерол задължително да включат един евтин зеленчук в диетата си. Диетологът коментира ползите от тиквичките за тялото.

Тиквички при висок холестерол

"Тиквичките се препоръчват за предотвратяване на атеросклероза, за хора с висок холестерол. Не натоварват черния дроб. Съдържат и ензим, който ускорява разграждането на белтъчините", споделя специалистът.

Как тиквичките влияят на холестерола?

Зеленчукът е богат и на калий, който понижава кръвното налягане и извежда излишната течност от тялото, и магнезий, който успокоява нервната система и укрепва костната тъкан.

Други ползи от тиквичките

Съставът на тиквичките е подобен на този на краставиците - те съдържа и много вода. Тиквичките са нискокалорични и не предизвикват алергии. Съдържат и фибри. За да получите максимални ползи за тялото, е важно да приготвите този продукт правилно.

"Много хора пържат тиквички в олио. Това е безсмислено, защото от приготвянето им по този начин се губят всички полезни свойства на зеленчука. По правило тиквичките имат леко слабително действие, защото абсорбират токсините и излишните мазнини. Това се получава и с мазнината по време на пържене на тиквичките - те абсорбират олиото. В резултат на това се увеличава и рискът от канцерогенност на готовото ястие“, предупреждава д-р Соломатина. 

Тиквичките съдържат каротеноиди, по-специално бета-каротин, и витамин А. Човек се нуждае от тях за обновяване на кожата, както и за подобряване на слабото зрение. Освен всичко друго, тиквичките съдържат витамини С, В и фолиева киселина в малки количества.  

„Ако тиквичките се приготвят правилно, те могат да премахнат подуването и да укрепят сърдечно-съдовата система“, обяснява диетологът.

Д-р Соломатина подчертава, че за тиквичките не може да се каже, че имат силен витаминен състав, тъй като съдържат много вода. Този зеленчук има диуретично и слабително действие, като същевременно остава нискокалоричен и добре засищащ.

"Стомахът ни произвежда хормона грелин, който потиска активността, която показва глад. След това кръвта се насища с глюкоза, но само след 20 минути. След това към мозъка се изпраща сигнал за насищане. Но ако започнете храненето си с тиквички или ги консумирате като гарнитура, ще можете да ядете по-малко и да се чувствате сити по-дълго", обяснява диетологът.

Фибрите, съдържащи се в тиквичките, са много деликатни към стените на стомашно-чревния тракт. Зеленчукът съдържа и много пектини, които хранят микробиомните бактерии. От своя страна имунната и нервната система на човека зависят от тях, пояснява още експертът.

Как патладжанът влияе на холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес