Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 16 септември: Лекар: Яжте този евтин зеленчук всеки ден, той е естествен антиобиотик

16 септември 2024, 08:20 часа

Репичките са един от най-популярните зеленчуци, предлагани почти през цялата година.

Д-р Соломатина споделя, че този зеленчук е естествен антибиотик и освен това запазва младостта. Специалистът препоръчва ежедневната му консумация.

Какви са ползите от репичките? 

Диетичните фибри, съдържащи се в репичките, подобряват работата на червата, като по този начин предпазват от запек. Те също така увеличават усещането за ситост след хранене, което е много полезно за управление на теглото. 

Репичките съдържат витамини: B3, B6 и B12. Те влияят върху енергийните ни нива, метаболизма, ефективността на мисленето, както и състоянието на косата, кожата и ноктите. 

Този зеленчук е полезен не само за червата, но и помага да откажете цигарите

Репичките са ценен източник на витамин А. Този витамин засилва защитния ефект срещу свободните радикали, които увреждат клетките на тялото и ускоряват процеса на стареене. 

Репичките съдържат много калций, желязо, цинк, калий, фосфор и магнезий. Желязото влияе върху правилното функциониране на имунната система, предпазвайки тялото от инфекции. Калият помага за изхвърляне на излишната вода от тялото и предпазва от образуване на камъни в бъбреците и деминерализация на костите. Фосфорът от своя страна поддържа правилната структура на нашите зъби и участва във възстановяването на увредената тъкан.

Магнезият стабилизира функциите на нервната система. Цинкът укрепва косата и ноктите ни, ускорява заздравяването на рани и ефективно успокоява всяко кожно раздразнение. 

"Репичките съдържат много съединения, които имат бактерицидни и фунгицидни свойства. Това ги прави естествени антибиотици. Между другото, кълновете от репички съдържат два пъти повече витамин С от кореноплодните. Те повишават имунитета на организма и е отлично средство при настинки. Листата от репички също са с високо съдържание на витамин С. Те също са богати на фосфор, желязо и калций", казва специалистът. 

Поради високото съдържание (особено в черната ряпа) на синапено масло, гликозиди и органични киселини този зеленчук не трябва да се консумира от хора с язва на стомаха и дванадесетопръстника, хепатит, стомашно-чревен тракт, тежки сърдечни и бъбречни заболявания. Педиатрите не препоръчват включването на репички в диетата на деца под тригодишна възраст.

Репичките укрепват кръвоносните съдове и намаляват нивото на лошия холестерол в кръвта. Антоцианините в състава им са необходими за осигуряване на здравето на сърцето и кръвоносните съдове.

"Ето защо, ако имате проблеми с функционирането на сърдечно-съдовата система, салатите с репички трябва да бъдат включени в диетата. Репичките също са полезни за предотвратяване образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове поради разширени вени.Репичките са важен източник на калий, който е един от най-важните микроелементи за сърдечната функция и поддържането на здрава кръвоносна система. Липсата на калий в организма може да доведе до сърдечно-съдови заболявания като лош кръвен поток и високо кръвно налягане. Ето защо е важно да се консумират репички , за да се осигурят адекватни количества калий и да се поддържа здравето на сърцето и кръвното налягане", казва още лекарят.

Този зеленчук сваля кръвното - възрастните хора трябва да го ядат 4 пъти седмично

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес