Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Здравен съвет за деня, 11 октомври: Лекар: Яжте тези храни на закуска и ще изглеждате с 10 години по-млади

11 октомври 2024, 09:28 часа

Ако искате да изглеждате по-млади без много усилия, задължително трябва да включите в закуската си определени храни. Д-р Елена Соломатина споделя кои са те и допълва, че включването им в диетата може да подмлади тялото и кожата с 10 години. Тези храни са нар, зехтин, диня и черен шоколад, а от напитките - такъв ефект се постига с помощта на зелен чай.

Храните, които трябва да ядете на закуска, за да изглеждате с 10 години по-млади 

"Бутилките олио с подпис Extra Virgin са буквално панацея за всички болести. Първо, мононенаситените мазнини в маслото помагат за намаляване на „лошия“ холестерол, който запушва кръвоносните ни съдове и увеличава риска от сърдечни заболявания. Мазнините също предпазват мозъка ни от инсулт, една от водещите причини за смърт в света. Третият безценен ефект върху здравето от зехтина е способността му да понижава кръвното налягане (провокатор на мигрена и припадък). Ако се върнем към свойствата против стареене, тогава зехтинът е незаменим продукт. Мононенаситените мазнини намаляват вътрешното възпаление в тялото, което води до стрес, загуба на здрави клетки и преждевременно стареене", казва лекарят.

Тайната на дълголетието на японките: Ето какво ядат на закуска  

"Дебатът кой чай е по-здравословен съществува от дълго време. Но ако говорим за ползи за външния ни вид, тогава, разбира се, зеленото печели. Богат е на витамин В2, който прави кожата стегната, еластична и сияйна без никакво белене. Освен това зеленият чай съдържа антиоксиданти. Те се борят със свободните радикали, които се натрупват в тялото от неправилно хранене, стрес и живот в лоша екологична среда и провокират стареенето на кожата. За приготвяне на чай изберете опции с големи листа. Те запазват всички полезни вещества, тъй като се подлагат на малка обработка. В допълнение, чай с аромати и добавки е по-лош от естествена напитка", споделя още експертът. 

Д-р Соломатина допълва още: "С популяризирането на здравословното хранене шоколадът стана твърде демонизиран. Особено ако говорим за черен шоколад, който дори е здравословен. По този начин шоколадът със съдържание на какао от 70% е добър в борбата срещу „лошия“ холестерол, а също така помага за намаляване на вътрешното възпаление. Но основното е, че черният шоколад предизвиква приток на кръв към кожата на лицето, което й помага да задържа влагата (колкото по-хидратирана е кожата, толкова по-бавно се появяват признаците на стареене). Да не забравяме и флавонолите в черния шоколад, които създават бариера върху кожата, която й помага да „отблъсне“ слънчевите лъчи. А слънцето, както знаете, е един от основните провокатори на стареенето".

По отношение на нара, експертът казва: "Според изследвания този сочен плод неутрализира въздействието на слънчевата светлина върху кожата. Но особено хубавото е, че нарът „премахва“ и старческите петна от кожата на лицето и тялото, благодарение на антиоксидантите в състава си. Същите тези антиоксиданти правят нара най-добрата храна за запазване на колагена в кожата, което се отразява на нейната хидратация. Както знаете, след 25 години кожата започва да произвежда колаген все по-бавно".

Лекарят коментира, че динята като цяло е склад на здравословни витамини, необходими за младостта на кожата.

"Да започнем с витамин А – той се съдържа в ретинола, който буквално заличава бръчките от лицето, правейки кожата сияйна. Освен това динята е богата на витамин С, който намалява възпалението и витамин В, който прави кожата еластична. Комбинацията от тези витамини е най-добрият комплекс против стареене, който можете да си представите", допълва д-р Соломатина.

Защо НЕ трябва да ядете сандвич със сирене на закуска?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес