Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо ТРЯБВА да ядете боровинки - отговор на учени

09 юли 2024, 14:19 часа

Боровинките са едни от най-полезните плодове. Откритието на китайски учени от университета в Съчуан потвърждава тези твърдения.

Ползи от боровинките

Оказва се, че боровинките са много полезни за здравето и най-вече за здравето на кръвоносните съдове. Проведени са изследвания за риска от ендотелна дисфункция, която е ключов фактор за развитието на сърдечно-съдови заболявания, съобщава изданието The Health Site. Консумацията на боровинки подобрява медиираната от потока дилатация. Това е един от методите за измерване на съдовото здраве. В същото време китайските учени получават потвърждение, че плодът намалява диастолното кръвно налягане.

По колко боровинки трябва да ядете, за да подобрите зрението си?

Наситеният цвят на черните боровинки се придава от естественото багрило антоцианин. По време на експериментите беше възможно да се докаже, че помага за намаляване на риска от сърдечно-съдови заболявания: вероятността от сърдечен удар намалява с 32%.

Ефектът му се засилва от съдържанието на калий, фолиева киселина, както и компоненти в боровинките, които спомагат за понижаване на кръвното налягане и укрепване на стените на кръвоносните съдове. Плодовете също съдържат естествени антикоагуланти, които предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, основната причина за сериозна сърдечна недостатъчност.

Благоприятният ефект върху сърдечно-съдовата система е подсилен от естествени антиоксиданти, които имат противовъзпалително действие и спомагат за неутрализиране на действието на свободните радикали. Те включват флавоноиди, танини и др.

В допълнение към ползите от боровинките за сърцето, учените са установили, че консумацията им минимизира риска от свързан с възрастта когнитивен спад и също така предпазва мускулите от увреждане по време на физическа активност. Ползите от боровинките също са потвърдени на етапа на намаляване на риска от развитие на преддиабет и диабет тип 2.

Боровинките са естествен антисептик. В резултат на това те съдействат за блокиране процесите на ферментация в червата. Микробиомът се нормализира, което подобрява функционирането на имунната система и помага за премахване на проблеми с кожата, изпражненията и храносмилането.

Въпреки малкия си размер, този плод съдържа голямо количество фибри, които подпомагат чревната подвижност. Ефектът им зависи от вида на плода: сушените плодове помагат за справяне с разстройство, а пресните помагат при запек.

Боровинките са неразделна част от здравословното хранене; този плод помага за контролиране на теглото и дори за намаляването му. Първо, в него има малко количество калории. На второ място, пантотеновата киселина в състава му помага за нормализиране на метаболизма.

Листата на растението са богати на антиоксиданти, помагат за регулиране нивото на „лошия” холестерол в кръвта, а също така имат леко успокояващо действие. Можете да приготвите здравословен чай от тях. Но листата трябва да се събират и сушат в края на пролетта, когато са най-полезни.

 

 

Могат ли боровинките да намалят холестерола?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес