Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо столетниците спят с мокри чорапи?

20 юни 2024, 07:41 часа

Спане с мокри чорапи - това на пръв поглед изглежда странно, но всъщност е един от здравословните навици на столетниците. Това  е една от алтернативни практики, които имат положително въздействие върху нашето физическо и психическо благополучие като хора.

Как можем да си осигурим дълъг и здравословен живот? Обичайните препоръки включват правилно хранене, физическа активност и отказ от лоши навици. Има обаче и други, много необичайни практики, които могат да имат положително въздействие върху физическото и психическото ни благосъстояние, съобщава изданието The Health Site.

Най-странните навици на столетниците 

Спане в мокри чорапи: Въпреки че може да изглежда странно, този метод има някои предимства. Накиснете чорапите си в студена вода за няколко часа преди лягане и след това ги сложете на краката си преди лягане. Това ще помогне за активиране на кръвообращението и подобряване на съня.

Тестванот от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

Дихателни упражнения: Редовните упражнения за белите дробове и дихателната система могат значително да подобрят качеството на живот и да удължат живота му. Прости упражнения като дълбоко вдишване и издишване помагат за облекчаване на стреса и укрепване на тялото.

Орална хигиена: Някои проучвания сочат връзка между оралното здраве и цялостното здраве на тялото. Редовното миене на зъбите, почистването с конец и изплакването на устата с билкови отвари помагат за предотвратяване на развитието на инфекции и заболявания.

Ядене на ферментирали храни: Ферментацията е естествен процес, който добавя допълнителни хранителни вещества и полезни микроорганизми към храната. Яденето на кисело мляко, кисело зеле и други ферментирали храни може да насърчи здравословното храносмилане и имунната система.

Момент на щастие: отделяйте няколко минути за себе си всеки ден. Практикуването на медитация, четенето на интересна книга или просто наслаждаването на природата могат да помогнат за намаляване на стреса и да подобрят настроението ви.

Правилна стойка на тялото: Правилната стойка играе важна роля за цялостното здраве. Постоянното седене пред компютъра или неправилната поза на съня може да доведе до заболявания на гръбначния стълб и мускулите. Следете стойката си и правете упражнения за гърба.

Умерена консумация на алкохол: Изследванията показват, че умерената консумация на алкохол може да има положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. Важно е обаче да запомните, че умереността е ключът; твърде много алкохол може да причини сериозна вреда на вашето здраве.

Промяна на обстановката: Редовното пътуване и промените в обичайната ви среда помагат за стимулиране на мозъка и поддържането му активен. Не се страхувайте да промените обстановката си и да откриете нови места и култури.

Упражнения за мозъка: Мисленето, подобно на физическата активност, изисква обучение. Решавайте пъзели, четете книги, учете нови езици - всичко това ще ви помогне да поддържате мозъка си във форма и да предотвратите развитието на деменция.

Тези необичайни навици имат научна основа и помагат за поддържане на здравето и дълголетието, съобщава още изданието.

3 сутрешни навика на столетниците

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес