Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо се появяват пъпки по ръцете и краката?

25 юни 2024, 08:44 часа

Състоянието на кожата е показател за общото състояние на организма. Дори обикновените пъпки по ръцете и краката могат да сигнализират, че тялото ни се нуждае от помощ.

Реклама

Пъпки по ръцете и краката: причини за появата им

Причините за появата на обриви могат да бъдат много. Локалното лечение, без да се открие факторът, довел до появата на обрива, няма да даде резултат или ще даде временен такъв.

Условно е възможно да се разграничат няколко групи причини за появата на пъпки:

- Хормонални неуспехи. В риск са тийнейджърите и жените по време на бременност или хормонално преструктуриране на организма.

- Нарушаване на храносмилателния процес (това може да включва и дисбактериоза). Честият запек, мазната храна, неправилното хранене могат да предизвикат процес на ферментация в стомаха и червата. Токсините, които се освобождават в този случай, ще отровят цялото тяло и кожата.

Пъпките в различни части на тялото разкриват скрити здравословни проблеми. Вижте ги

- Алергична реакция. Финият обрив по ръцете и краката може да се прояви като алергия. Тя може да бъде причинена от употребата на алергени в храната, както и от локални дразнители, като например некачествен прах за пране или балсам.

- Вирусна или бактериална инфекция. Херпес, рубеола, варицела, морбили и множество други инфекции могат да причинят червени пъпки по ръцете и краката или по цялото тяло. Последствията от заболяванията могат да бъдат непредсказуеми, време е да се помисли за посещение при дерматолог.

- Краста. Заразно заболяване, причинено от паразитен акариус. Много често обривът от краста се появява по ръцете и краката, като при липса на лечение може да се разпространи по цялото тяло.

- Автоимунни заболявания. Тази група включва заболявания, при които имунната система на човека се бори със собствените си клетки. Някои от заболяванията могат да започнат с обриви по ръцете и краката (например лупус еритематозус). Ето защо, ако обривът ви безпокои дълго време, си струва да посетите Вашия лекар.

Въпреки толкова широкия спектър от рискови фактори, дори и тук не са изброени всички причини.

Какви са причините за образуването на пъпки по тялото

Какво да правите, ако се появят пъпки по ръцете и краката?

Малките пъпки по краката и ръцете не са просто козметичен дефект. Независимо дали са причинени от алергии към перилни препарати или синтетични материи, хормонални промени в организма или апетитна, но много мазна храна, не трябва да пренебрегвате сигналите на организма.

Ако пъпките са се появили на фона на нормална дейност и диета, посетете навреме лекар, той ще ви помогне да откриете причината за обрива и ще ви предпише лечение.

Най-важното - деликатно се грижете за кожата, за да предотвратите появата на белези, които ще развалят естетиката.

Белезите се появяват в резултат на увреждане на кожата по време на лечението на някои активни форми на акне. Патогенезата на образуването на белези не е напълно изяснена. Причините могат да бъдат: генетична предразположеност, липса или неправилно лечение на акнеичните елементи, както и прекомерно травмиране на акнеичните елементи от самите пациенти.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес