Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Защо гастритът се обостря през есента - отговор от лекар

03 октомври 2024, 10:35 часа

През есента обострянето на гастрита става чест проблем, за който има няколко обяснения. Това се влияе както от физиологични, така и от психологически фактори. Гастроентерологът д-р София Кардашова говори по-подробно за тях.

Причини за обостряне на гастрита през есента

Първата причина е промяна в диетата. През есента започваме да ядем по-малко пресни зеленчуци и плодове, богати на фибри и витамини. В същото време в диетата се появяват повече тежки и мазни храни: месо, сосове, пържени храни и бързо хранене. Тези продукти изискват повишена работа на стомаха и могат да раздразнят лигавицата му. 

В допълнение, по-краткият светъл ден и по-ниските температури често водят до по-малко активен начин на живот. Това може да допринесе за преяждане, тъй като хората са склонни да ядат повече, за да компенсират липсата на енергия и да подобрят настроението си чрез храната. Преяждането от своя страна претоварва стомаха и води до обостряне на гастрита.

Тази храна топи мазнините в корема, полезна е дори за хората с гастрит 

Вторият фактор е отслабеният имунитет. Есента традиционно се счита за студен сезон, който е свързан с температурни колебания и повишен риск от вирусни инфекции. В борбата с настинките много хора започват да приемат различни лекарства - антибиотици и нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), които могат да повлияят негативно на стомашната лигавица. Антибиотиците нарушават микрофлората, а НСПВС могат да причинят възпаление на стомашните стени, което създава благоприятни условия за обостряне на гастрит.

Третата причина е емоционалното състояние. Есенното време често е придружено от дъжд, студени и мрачни дни, което влошава настроението, причинява апатия и дори депресия. В такива периоди много хора се обръщат към храната като начин за ободряване, което води до преяждане.

Проблем обаче не е само емоционалното хранене – самият стрес влияе пряко на стомаха. Отрицателните емоции могат да увеличат възпалението и да нарушат функционирането на храносмилателната система, което може да причини или влоши гастрит.

Как да предотвратим обостряне на гастрит през есента?

За да направите това, според лекаря, трябва да следвате редица мерки:

Първо прегледайте диетата си. Опитайте се да избягвате бързо хранене, закуски, газирани напитки и храни, съдържащи големи количества консерванти и подправки, тъй като те могат да раздразнят стомашната лигавица. Избягвайте сосове, особено тези, които съдържат оцет или люти подправки.

Включете в диетата си по-лесно смилаеми храни, като зеленчукови супи, постни месни и рибни ястия и зърнени храни. Много е важно да не пропускате храненията и да избягвате преяждането, тъй като това допълнително натоварва стомаха.

Второ, вземайте лекарства с повишено внимание. Самолечението, особено при настинка, може да доведе до обостряне на гастрита. Някои лекарства, като болкоуспокояващи и антибиотици, дразнят стомашната лигавица, причинявайки възпаление.

Преди да приемате лекарства, консултирайте се с Вашия лекар. Ако наистина трябва да приемате антибиотици или НСПВС, вашият лекар ще ви предпише допълнителни лекарства, които ще предпазят стомаха ви от негативните им ефекти.

Трето, опитайте се да се отървете от лошите навици. Пушенето и алкохолът значително влошават хода на гастрита. Никотинът забавя заздравяването на стомашната лигавица, а алкохолът я дразни, увеличавайки риска от възпаление и ерозия. Отказът от тези лоши навици не само ще ви помогне да се справите с гастрита, но и ще има положителен ефект върху цялостното ви здраве.

И накрая, важно е да управлявате стреса. Психическото състояние на човек играе ключова роля за здравето на стомашно-чревния тракт. Избягвайте ненужния стрес, научете се да се отпускате, занимавайте се с физическа активност и намирайте време за почивка.

Лекар развенча най-големия мит за гастрита и язвата на стомаха

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес