Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За здраве: 5 витамина и добавки за стави и гръбначен стълб

06 август 2024, 12:22 часа

Естественото производство на колаген и протеин, които са част от почти всички „строителни елементи“ на тялото (коса, кожа, нокти, кости, стави, хрущяли, вени), завършва до около 25 години. От този момент нататък е по-добре човек да приема допълнително витамини, минерали и микроелементи, които спомагат за укрепването на костите и ставите, които по правило страдат най-много от дефицита на горните елементи. Ето кои са най-важните добавки, които ще помогнат за поддържането на здравето и еластичността на гръбначния стълб и ставите.

Витамин D3 (холекалциферол)

Витамин D3 се нарича още "слънчева светлина": той се произвежда в кожата по естествен път - под пряко излагане на UV лъчи. Хората, които искат да получат този витамин, но нямат възможност редовно да правят слънчеви бани, трябва да въведат сьомга и други видове мазна червена и бяла риба, сирена, масло, червено месо, черен дроб на треска, гъби, пълномаслено краве мляко и яйчни жълтъци в диетата им.

Този витамин е особено важен за бременни жени в менопауза и деца. Холекалциферолът предотвратява появата на рахит, подпомага растежа на костите, поддържа скелета, повишава мускулния тонус (включително сърцето), стабилизира хормоналното състояние, но не се усвоява без калций. Затова витамин D трябва да се приема в комбинация с калций.

Калцият е най-разпространеният минерал в човешкото тяло. Той е отговорен за „строежа“ на зъбите и костите, така че ако искате да се предпазите от остеопороза и да спестите от стоматологични услуги, D3+Ca трябва да стане най-добрият ви приятел от ранна младост.

Пийте тези комбинации от витамини и минерали за здрави кости и стави

Глюкозамин и хондроитин (хондроитин сулфат и глюкозамин сулфат)

Тези вещества участват активно в синтеза на изграждащата тъкан и регенеративните процеси на хрущялната тъкан. Те са основни компоненти за хората, които наскоро са претърпели нараняване; зрели хора; спортисти, практикуващи активен спорт.

Глюкозаминът ви позволява да запазите и поддържате ставите при повишен стрес, така че съединителната тъкан да се износва по-малко и също така има време да се възстанови. Намалява възпалението, задържа отмития калций и намалява риска от остеопороза и остеохондроза.

Заседналият начин на живот, наднорменото тегло, неправилното хранене и предразположението към заболявания на костите и ставите, както и строгото вегетарианство са индикации за употребата на добавки с глюкозамин и хондроитин: в хрущяла няма кръвоносни съдове и с износване или дори минимално заболяване, всички ресурси за възстановяване ще бъдат взети директно от тялото.

Креатин

Креатинът е азотсъдържаща карбонова киселина, естествено вещество, необходимо за извършване на всяко движение и енергиен метаболизъм. Креатинът се състои от три аминокиселини - глицин, аргинин и метионин - и най-често се използва по време на интензивни силови тренировки за неутрализиране на киселините и увеличаване на мускулната маса.

Креатинът е изключително важен за ускоряване на метаболизма. Синтезира се в организма естествено, но в малки количества, така че ако тренирате допълнително или спортувате професионално, определено няма да имате достатъчно от естественото вещество. Креатинът може да се консумира с храна (червеното месо или мазната риба осигуряват няколко допълнителни грама от веществото поради съдържанието на незаменими аминокиселини) или можете да си купите добавка.

5 витамина за здрави кости и стави

Биотин (витамин В7)

Биотинът често се нарича витамин на красотата. Има положителен ефект върху състоянието на кожата, ноктите и косата и е необходим за производството на някои аминокиселини и мазнини. При недостига му в организма косата започва да се къса и пада (до пълна плешивост), кожата става суха и може да страда от дерматит, често се появяват пристъпи на гадене и прогресира анорексия.

Един от основните източници на този витамин е хлябът и други продукти, съдържащи мая, както и телешки и пилешки черен дроб, бъбреци, соя, различни ядки, зърнени храни и яйчни жълтъци. Този витамин се намира в много по-големи количества в храни от растителен произход, така че веганите и вегетарианците определено не трябва да ги пренебрегват.

Мед

Медта е важен микроелемент, отговорен за усвояването на желязото от кръвта, производството на естествен колаген и енергия. Естественият дефицит на мед е рядък и най-често се свързва или с вродени заболявания, или с тежки хранителни разстройства.

Приемът на мед също е показан за зрели и възрастни хора за ускоряване на заздравяването на сложни фрактури и облекчаване на посттравматичната болка. Медта се намира естествено в много храни, така че ако искате да помогнете на тялото си да консумира този микроелемент, „диетата“ ще бъде вкусна: гъши черен дроб, стриди, месо от раци, гъби, леща, кашу, бадеми, шоколад и гъби съдържат голямо количество. количество мед. 

Преди да вземете каквито и да било хранителни добавки, първо трябва да се консултирате с Вашия лекар, да вземете необходимите тестове и да изберете оптималния комплекс, който е подходящ за Вас. Нека вашите стави запазят еластичността си възможно най-дълго, а костите ви запазят естествената си здравина!

Христина Лозанска
Христина Лозанска Отговорен редактор
Новините днес