Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво са страшно полезни черните маслини

08 октомври 2024, 23:00 часа

Черните маслини, макар често възприемани като зеленчуци, всъщност принадлежат към групата на костилковите плодове, подобно на черешите и прасковите. Те са известни не само със своя вкус, но и с множеството ползи за здравето. Маслините се използват за производство на зехтин – един от основните компоненти на здравословното хранене, но те също така могат да се консумират самостоятелно и да предоставят редица предимства за организма. Нека разгледаме кои са основните причини, поради които е добре да включим черните маслини в ежедневното си меню.

Подпомагат здравето на сърцето

Черните маслини са богати на олеанолова киселина, която е известна със своите сърдечно-защитни свойства. Тази киселина подпомага регулирането на нивата на холестерола и предотвратява окисляването на „лошия“ LDL холестерол, който може да доведе до сърдечно-съдови заболявания. Маслините съдържат и антиоксиданти като тирозол, които допринасят за подобряване на кръвообращението и предотвратяват образуването на кръвни съсиреци – важна стъпка за намаляване на риска от инфаркт и тромбоза.

Ползи и вреди за тялото от маслините

Поддържат здрави кости

Честотата на остеопорозата е значително по-ниска в средиземноморските държави, където маслините са част от ежедневната диета. Това не е случайно – маслините съдържат специални растителни съединения, които подобряват костната плътност и предпазват от загубата на костна маса. Заедно с витамините и минералите, които съдържат, маслините играят важна роля за поддържането на здравината на костите.

Борят се с оксидативния стрес и подобряват паметта

Маслините са богати на антиоксиданти като хидрокситирозол и кверцетин, които намаляват вредните въздействия на свободните радикали върху организма и защитават клетките от стареене. Същите тези антиоксиданти помагат и за поддържането на здрава имунна система и намаляват риска от заболявания като Алцхаймер. Консумацията на черни маслини също така може да подпомогне паметта, благодарение на техните полифеноли, които подобряват функциите на мозъка.

маслини

Подкрепят контрола на теглото

Консумацията на черни маслини може да помогне за регулиране на апетита и контрол на теглото. Десет маслини, приети преди хранене, могат да намалят апетита и да помогнат за контролиране на калорийния прием. Това е възможно благодарение на съдържащите се в тях мононенаситени мазнини, които забавят храносмилателните процеси и стимулират хормона холецистокинин – вещество, което изпраща сигнали за ситост към мозъка.

Ползи за кожата и косата

Черните маслини са богати на витамин Е и олеинова киселина, които помагат за хидратацията и подхранването на кожата, като я предпазват от вредното въздействие на слънцето и предотвратяват преждевременното стареене. Редовната консумация на маслини може да помогне за намаляване на бръчките и да осигури по-еластична и здрава кожа. Същите тези съставки също така допринасят за здравината на косата, като я правят по-бляскава и жизнена.

Какви скрити ползи имат костилките от маслини

Подобряват зрението

Черните маслини са отличен източник на витамин А, който е важен за здравето на очите. Витамин А помага на ретината да се адаптира към светлината и тъмнината, подобрявайки по този начин нощното зрение. Също така, той играе роля в предпазването от очни заболявания като катаракта и макулна дегенерация, свързани с напредването на възрастта.

Черните маслини са изключително полезни за здравето. Те имат силни антиоксидантни свойства, които помагат за поддържането на здраво сърце, подпомагат костната плътност, поддържат кожата красива и забавят стареенето. Черните маслини могат да помогнат за подобряване на зрението и да се борят с оксидативния стрес, предпазвайки клетките на организма. С разнообразието от ползи, които предоставят, черните маслини определено заслужават място в нашето меню.

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели и не замества консултацията със специалист!

Денис Витанов
Денис Витанов Отговорен редактор
Новините днес