За какво помага билката брош

4586
За какво помага билката брош
Снимка: iStock

Брошът е билка, известна със своите многобройни приложения и ползи за здравето. Използвана от древни времена като багрилно растение, тази билка има и мощни лечебни свойства. В тази статия ще разгледаме какви са ползите от брош и как може да се използва за подобряване на здравето.

История и културно значение на брош

Брошът е известен преди всичко като багрилно растение. Както корените, така и листата му дават червен цвят, но предимно корените са били използвани за получаване на багрилото. Растението съдържа два основни оцветителя: пурпурин, който осигурява бистър и топъл червен цвят, и ализарин, който придава по-жълтеникаво червен цвят.

Билките и за какви здравословни проблеми помагат

Лечебни свойства на брош

Брошът е най-известен с приложението си под формата на прах или екстракт за лечение на бъбречни и пикочни неразположения. Клинични проучвания доказват положителни резултати върху способността на билката да разтваря камъни в бъбреците и пикочния мехур и има спазмолитично действие върху уретерите, което кара остатъците от камъните да преминават с по-голяма лекота.

Ползи за здравето от брош

1. Притежава противовъзпалителни свойства

Брошът е мощно противовъзпалително средство, което е ефективно при лечението на възпалителни състояния, свързани с артрит или други форми на ставни болки, подуване, зачервяване и болка.

болки в ставите

2. Помага при възпаление на пикочните пътища

Билката като цяло е ефективна за лечение на заболявания на пикочния мехур. Тя помага при уролитиаза (камъни в бъбреците), като намалява магнезия и калция, и спомага за лесното преминаване на камъните през отделителната система.

3. Помага при нередовна, закъсняваща менструация

В хомеопатияга, направена от пресни корени на брош, се използва тинктура при забавени или пропуснати менструални периоди, разстройства на далака и различни други заболявания.

4. При проблеми с храносмилането

Брошът спира диарията и помага за по-бързо възстановяване. Освен това спира кървенето, независимо дали е вътрешно или външно, и е ефективен при лечението на жълтеница.

Билката, която е полезна при почти всяка болест

5. Помага за спиране на кашлицата

Брошът е естествено отхрачващо средство, което помага за насърчаване на отделянето на храчки от въздушните канали.

Като локално средство за лечение

1. За здрава кожа

Брошът се счита за много ефективен при лечение на акне, кожни обриви, циреи, ишиас, кожни раздразнения и други състояния на кожата. Може да се приложи локално върху засегнатата област, когато се направи паста от билката.

2. Увеличава депозитите на бели кръвни клетки

Брошът увеличава количеството на бели кръвни клетки или левкоцити в кръвта и помага за лечение на левкопения, което поставя хората в риск от много инфекции.

Билката, която чисти черния дроб, сваля кръвното и холестерола

3. Нежелани реакции и предпазни мерки

Брошът оцветява урината в червен цвят. При рязко оцветяване дозата трябва да се намали или приемането да се прекрати. Брошът може да има дразнещо действие върху стомашната лигавица и да повишава киселинността на стомашния сок. Препаратите, съдържащи брош, се приемат по време или след ядене, или заедно с натриев бикарбонат.

Къде се среща?

Съществуват около 60 вида брош, разпространени основно в Средиземноморието и Югоизточна Азия. В България се открива само един вид, наречен бояджийски брош.

Брошът е билка с многобройни полезни свойства, която от векове се използва както за багрене, така и за лечение. Неговите противовъзпалителни, спазмолитични и лечебни свойства го правят ценен помощник при различни здравословни проблеми. Въпреки това, както при всички билки, е важно да се използва с внимание и под наблюдението на специалист, за да се избегнат нежелани реакции и да се постигнат най-добрите резултати.

Важно: Статията е с информативен характер и не замества консултацията със специалист! При първи признаци на проблем потърсете лекар и в никакъв случай не се самолекувайте!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЗДРАВЕ:

5 храни, които трябва да ядете след 50 години

Този летен зеленчук е най-добър за кожата и червата

Как пъпешът влияе на холестерола?

Най-добрият зеленчук за дълголетие - яжте го 3 пъти седмично

Кайсии - за какво са полезни

Победи кръвното ОТ РАЗ и му кажи довиждане - полезни ТРИКОВЕ без никакви хапчета

Спаси се сам: Как магнитните бури могат да бъдат най-лесното сражение

Примерен хранителен режим при камъни в бъбреците: какво можете и какво не можете да ядете

Лек или дълбок сън: Колко сън от всеки вид ни е необходим, за да сме здрави?

9 огромни ползи за здравето от консумацията на овесени ядки

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

5 храни, които трябва да ядете след 50 години
5 храни, които трябва да ядете след 50 години

След навършването на 50 години е важно да включите определени храни в диетата си. Те са от полза за всички: деца, младежи и зрели хора. Но след като...