Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво помага авокадото?

21 юли 2024, 13:45 часа

Ново проучване установи, че яденето на едно авокадо дневно подобрява съня и качеството на диетата.

Ползи от авокадото

„От предишна проучвания знаем, че консумацията на авокадо е свързана с намален риск от сърдечно-съдови заболявания“, каза д-р Джанхави Дж. Дамани от Пенсилванския държавен университет, който участва в проучването, пред Healio.

Топ 8 доказани ползи от маслото от авокадо

Новото проучване се основава на предишни проучвания, които изследват ползите за здравето от авокадо, предполагайки, че този плод може да "подобри сърдечно-съдовите рискови фактори чрез понижаване на общия и LDL холестерол, без да се отразява негативно на телесното тегло".

Учените са наблюдавали повече от 1000 души. Те били избрани на случаен принцип да ядат по едно авокадо всеки ден в продължение на 6 месеца или да се придържат към редовна диета и консумацията на не повече от два броя авокадо на месец.

В своя анализ екипът на проф. Дамани оценява ефекта от ежедневната консумация на този плод върху здравето на сърцето на хора с абдоминално затлъстяване.

Използвайки указанията на Американската кардиологична асоциация, изследователите оцениха извадка от 969 души относно качеството на диетата, нивата на кръвната захар, кръвното налягане, индекса на телесна маса, кръвните липиди, физическата активност и здравето на съня, всички от които играят важна роля за сърдечно-съдовото здраве.

Те открили, че показателите за сърдечно-съдовии здраве намаляват при тези, които се въздържат от консумация на авокадо, докато при тези, които го ядат, не се наблюдават подобни проблеми.

Въпреки че няма значителна разлика в резултатите между групите, хората, които консумират авокадо всеки ден, учените виждат подобрения в качеството на съня и нивата на липидите в кръвта. 

„Има все повече доказателства, които предполагат, че включването на отделни храни и насочването към адаптирането на моделите на здравословно хранене може да помогне за постигане на клинично значими подобрения в рисковите фактори за сърдечно-съдови заболявания“, казва прод. Дамани.

Как да изберете и съхранявате авокадото

Най-доброто авокадо за консумация е това, което е узрло и кремообразно. За да е перфектен и готов за консумация този плод, трябва да знаете как да го съхранявате. Консумацията на този плод може да е неблагоприятна за тези, които имат синдром на раздразнените черва (IBS).

Възможна е алергична реакция към този плод(рядко, но се случва по-често при тези, които не понасят цитрусови плодове). Не се препоръчва да ядете авокадо, ако имате тежки патологии на черния дроб и бъбреците. Също така, бременни и кърмещи жени не трябва да ядат този плод. Най-добре е да въведете този плод в диетата на децата, след като навършат три години.

За здрав човек злоупотребата с авокадо може да причини запек и образуване на газове. Освен това не забравяйте за калоричното съдържание на продукта. Не прекалявайте с количеството консумирано авокадо на ден - един плод е напълно достатъчно.

Как да накараме авокадото да узрее по-бързо?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес