Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

За какво е полезно агнешкото месо?

30 май 2024, 12:43 часа
Реклама

Агнешкото месо често е пренебрегвано заради високото съдържание на мазнини и специфичния си аромат, но това е напълно незаслуено заради ползите, които носи за здравето.

Полезни свойства на агнешкото месо

Консумацията му подобрява имунитета и дава енергия на човешкото тяло. То е ценен източник на протеини, витамини и минерали, според изданието The Health Site.

Човешкото тяло се нуждае от достатъчно протеини за стабилното функциониране на всички органи и системи. В клетките градивният материал се образува от 20 аминокиселини - 12 от тях се произвеждат самостоятелно, а други 8 са незаменими. Те се получават от храната.

Кои подправки за агнешко печено го правят истински кулинарен шедьовър

Агнешкото съдържа всички аминокиселини, необходими за задоволяване на нуждите на човешкия организъм (на 100 грама):

  • изолевцин – 0,79 гр
  • лизин - 1,44 гр;
  • метионин – 0,42 гр;
  • валин – 0,88 гр;
  • левцин – 1,27 гр;
  • треонин - 0,7 гр;
  • хистидин - 0,52 гр;
  • триптофан - 0,19 гр.

За да попълните запасите от полезни аминокиселини, ще трябва да ядете само 250-300 гр агнешко на ден. Това месо съдържа голямо количество протеини, които са необходими за растежа и възстановяването на телесните тъкани. Помага за поддържане на здрави коса, кожа и нокти. Освен това този продукт е богат на витамини от група В като ниацин, рибофлавин и витамин В12. Те помагат на нервната система да остане здрава и насърчават добрия метаболизъм. Това месо съдържа и минерали като желязо, цинк и селен, които играят важна роля в поддържането на имунната система и цялостното здраве.

Агнешкото е отличен избор за хора, които следят теглото си или здравето на сърцето си. Освен това съдържа много фибри, които спомагат за подобряване на храносмилането и предпазват от запек. Този вид месо съдържа голямо количество желязо, което е необходимо за производството на червени кръвни клетки и доставката на кислород до различни части на тялото. Това помага за повишаване на енергийните нива и борба с умората.

Агнешкото се препоръчва за консумация от хора след наранявания и операции за подпомагане на възстановителния процес. То се счита за богат източник на висококачествен протеин, важен за поддържане на мускулната маса. Това е плюс не само за спортисти, които се стремят към трупане на мускулна маса, но и за възрастни хора. Недостатъчният прием на протеини може да ускори и влоши свързаната с възрастта загуба на мускули. Това увеличава риска от саркопения, неблагоприятно състояние, свързано с много ниска мускулна маса. Агнешкото е неизменна част от диетата на подрастващите - помага за нормализиране на нивата на хемоглобина и насърчава растежа и укрепването на мускулите.

В заключение, агнешкото е изключително здравословна храна, която може да осигури много ползи за здравето. То е богат на протеини, витамини и минерали, които са от съществено значение за поддържане на цялостното здраве.

Уникална дроб сарма с агнешки дреболии - запазила се е през годините
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес