Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Възпалена бенка - как да се справите с нея?

27 април 2023, 19:00 часа
Реклама

Възпалението се отнася до защитните реакции на тялото, ако е било изложено на UV излагане, при контакт с химически активни вещества, поглъщане на вирусна микрофлора. Невусите са силно чувствителни към външните влияния, затова е желателно местата, където се намират, да бъдат защитени по всички възможни начини, от използването на защитни кремове до носенето на гащеризони.

Причини за възпаление на бенки

Възпалението може да се дължи на няколко причини:

1. UV излагане. При излагане на пряка слънчева светлина е възможно изгаряне, което може да увреди структурата на невуса, поради което рискът от развитие на меланом се увеличава няколко пъти, особено при наличие на големи и тъмни неоплазми;

2. Химически и механични наранявания. Ако бенката е била надраскана или изложена на киселина или основа, тогава е възможна не само инфекция, но и развитие на меланом. В такава ситуация е необходимо да се премахне бенката с медицински средства, благодарение на което рискът от усложнения може да бъде сведен до минимум;

Как да разпознаем опасните бенки?

3. Злокачествено заболяване. Този процес може да доведе до най-сериозни последици - клетъчната пролиферация се нарушава, здравите тъканни клетки се превръщат в злокачествени тумори.

Възпалена бенка, трябва ли да се премахне или не?

Ако възпалението е остро, тогава невусът може да бъде отстранен само в краен случай. Състоянието на бенката се проследява в продължение на 4-6 седмици. Ако се появят признаци на злокачествено заболяване, неоплазмата трябва да бъде отстранена и изпратена за лабораторен анализ за хистология. При спазване на всички норми възможността за повторно израстване е минимална.

Ако на мястото, където е премахната бенката, се появи пигментно петно, това може да е меланом. Редовните посещения при дерматолог с предразположеност към онкология са задължителни.

Без паника! Какво да правите, ако случайно сте откъснали бенка?

Според много астролози и лечители бенката е белег на съдбата, която очаква човек. Но в действителност невусите могат да представляват сериозна опасност за собственика си, особено ако той не обръща внимание на щетите и промените в него. Грижете се за себе си, бъдете внимателни и редовно се подлагайте на прегледи, това ще помогне да се предотврати не само развитието на неоплазми, но и да ви спаси от меланома.

Възпалена бенка - как да се справите с нея?

Ако установите, че бенка на врата, гърба или други части на тялото се е възпалила, има болка или дискомфорт в областта на бенката, трябва да се консултирате с онкодерматолог. Не си струва да се опитвате сами да решите проблема, тъй като това може да доведе до много негативни последици.

Статията има само информативна цел и не е препоръка или заместител на консултацията със специалист.

Румяна Иванова
Румяна Иванова Отговорен редактор
Новините днес