Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва знаете за НИСКОТО кръвно налягане

22 август 2024, 11:02 часа

Повишаването на ниско кръвно налягане може да бъде полезно, ако се чувствате замаяни, уморени, слаби или имате други симптоми на хипотония.

Вижте още: 5 важни органа, чието здраве зависи от щитовидната жлеза

Преди да предприемете каквито и да е мерки, препоръчително е да се консултирате с Вашия лекар, за да установите точната причина за ниското кръвно налягане и да получите подходящи съвети.

Важни съвети, които могат да помогнат за повишаване на ниското кръвно налягане:

Пийте достатъчно вода

Дехидратацията може да допринесе за ниско кръвно налягане, така че е важно да пиете достатъчно вода през целия ден.

Увеличете приема на сол

Ако нямате хипотония (ниско кръвно налягане), умереното увеличаване на приема на сол може да помогне за повишаване на кръвното налягане. Прекомерният прием на сол обаче може да бъде вреден за здравето, затова се препоръчва умерено количество.

Изправете се бавно

Ако сте склонни да правите внезапни промени в позата, като например ставане от легнало или седнало положение, опитайте се да го правите бавно. Внезапните движения могат да причинят временно спадане на кръвното налягане и световъртеж.

Вижте още: Чудодейно тибетско упражнение срещу заболявания на щитовидната жлеза

Спортувайте редовно

Редовната физическа активност може да подобри кръвообращението и да помогне за поддържане на стабилно кръвно налягане.

Носете компресионни чорапи

Ако имате проблеми с ниско кръвно налягане, докато стоите, носенето на компресионни чорапи може да ви помогне да поддържате притока на кръв към горната част на тялото.

Избягвайте продължителен престой в гореща среда

Високите температури могат да допринесат за понижаване на кръвното налягане. Ако е възможно, избягвайте продължителното излагане на горещо слънце и прекарвайте време на сянка.

Кофеин

Кофеинът може временно да повиши кръвното налягане. С кафето обаче трябва да се внимава, тъй като прекомерната му консумация може да причини други проблеми.

Избягвайте алкохола

Алкохолът може да допринесе за дехидратация и понижаване на кръвното налягане, така че трябва да се консумира умерено или да се избягва, ако имате проблем с ниско кръвно налягане.

Осигурете си достатъчно сън

Нередовният сън може да повлияе на кръвното налягане, така че е важно да спите достатъчно качествено всяка вечер.

Тези съвети могат да бъдат полезни за временно повишаване на кръвното налягане, но ако имате чести проблеми с ниско кръвно налягане или се чувствате притеснени за здравето си, непременно посетете лекар, за да получите адекватна диагноза и лечение.

Ниското кръвно налягане, известно още като хипотония, може да причини различни симптоми, които обикновено се появяват, когато налягането падне под нормалното ниво на човек.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес