Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всичко, което трябва да знаете за дефицита на магнезий

26 септември 2024, 06:00 часа

Магнезият е основен минерал, който играе жизненоважна роля в множество физиологични функции в човешкото тяло. Той участва в повече от 300 ензимни реакции, допринасящи за различни аспекти на здравето, от поддържане на здрави кости до поддържане на сърдечната функция и дори влияние върху настроението и психическото благополучие. Човешкото тяло се нуждае от 360 до 410 mg магнезий на ден.

Вижте още: Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

1. Метаболизира важни хранителни вещества

Магнезият е кофактор в ензимните реакции, отговорни за метаболизирането на хранителни вещества, включително въглехидрати, протеини и мазнини. Помага при превръщането на храната в енергия и помага на тялото да използва ефективно калориите.

Основният източник на енергия в тялото, аденозин трифосфатът (АТФ), изисква магнезий за своя синтез. Без достатъчно количество магнезий производството на енергия може да бъде компрометирано, което води до умора и намалена физическа работоспособност.

2. Поддържа костите здрави

Магнезият е от съществено значение за поддържането на силни и здрави кости. Действа в комбинация с калций и витамин D за насърчаване на минерализацията и костната структура.

Дефицитът на магнезий може да доведе до отслабване на костите и повишен риск от остеопороза.

3. Поддържа сърцето здраво

Магнезият играе ключова роля за здравето на сърцето. Помага за регулиране на кръвното налягане, защото влияе върху разширяването и стесняването на кръвоносните съдове. Адекватните нива на магнезий са свързани с намален риск от хипертония и сърдечно-съдови заболявания

4. Помага при свиване и отпускане на мускулите

Мускулите, включително сърцето, разчитат на магнезия, за да функционират правилно. Необходим е за мускулни контракции и релаксация. Недостигът може да доведе до мускулни крампи, слабост и неправилен сърдечен ритъм.

5. Помага за функционирането на нервите

Магнезият участва в предаването на сигнали между нервните клетки и мускулите. Помага за регулирането на невротрансмитерите и е от решаващо значение за цялостната функция на нервната система.

Ниските нива на магнезий могат да доведат до симптоми като изтръпване, скованост и мускулни крампи.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

6. Магнезият помага при създаването на протеини

Магнезият играе ключова роля в създаването на протеини, които са необходими за растежа, възстановяването и поддържането на тъканите в тялото. Той е особено важен за синтеза на ДНК и РНК.

7. Укрепва имунната система

Адекватните нива на магнезий са свързани с добре функционираща имунна система. Може да помогне на тялото да се защити от инфекции и болести.

8. Метаболизира глюкозата

Магнезият влияе върху освобождаването на инсулин и усвояването на глюкозата в клетките. Той играе роля в метаболизма на глюкозата и помага за регулиране на нивата на кръвната захар.

Ниските нива на магнезий са свързани с инсулинова резистентност, което може да увеличи риска от диабет тип 2.

9. Подобрява настроението

Има все повече доказателства, че магнезият може да повлияе на психичното здраве и регулирането на настроението. Той участва в производството на невротрансмитери като серотонин и може да играе роля при състояния като депресия и тревожност.

Някои изследвания показват, че добавянето на магнезий може да подобри настроението и да намали симптомите на депресия.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес