Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всички правят тази грешка: Как правилно да измерите кръвната си захар

25 септември 2024, 18:25 часа

Изследването на кръвната захар е важна част от лечението на диабета. Разберете кога да изследвате кръвната си захар, как да използвате глюкомера и всичко, което трябва да знаете за това състояние.

Ако имате диабет, тестването на нивата на кръвната Ви захар може да бъде ключова част от поддържането на здравето. Изследването на кръвната захар помага на много хора с диабет да управляват състоянието и да предотвратят здравословни проблеми.

Вижте още: Как гроздето влияе на диабета и нивата на кръвна захар

Има няколко основни начина за изследване на кръвната захар. Можете да използвате устройство, което измерва нивата на вашата захар през деня и нощта с малък сензор. Това се нарича непрекъснат мониторинг на глюкозата (CGM). Или можете да се тествате, ако е необходимо, с преносимо електронно устройство, което използва малка капка кръв. Това се нарича измервател на кръвната захар.

Защо да изследвате кръвната захар

Изследването на кръвната захар дава полезна информация за управление на диабета. Може да ви помогне за:

- Проследяване ефекта на лекарството за диабет върху нивата на кръвната захар.

- Коригиране на дозите на лекарствата за диабет според указанията на Вашия лекуващ екип.

- Разбирате дали нивата на кръвната захар са високи или ниски. След това, ако е необходимо, сменете лечението за лечение на висока кръвна захар или вземете бързодействащи въглехидрати за лечение на ниска кръвна захар.

- Проследявайте напредъка в постигането на вашите цели за лечение.

Кога да изследваме кръвната захар?

Вашият лекар може да ви каже колко често да проверявате нивата на кръвната си захар. Обикновено отговорът зависи от вида на диабета, който имате, и от плана ви за лечение.

Диабет тип 1

Вашият медицински специалист може да предложи CGM или изследване на кръвната захар 4 до 10 пъти на ден, ако имате диабет тип 1. Може да се наложи да тествате:

Преди хранене и закуски, а понякога и след хранене.

Преди, след и понякога по време на тренировка.

Преди лягане.

Понякога, през нощта.

След лечение на ниска кръвна захар.

По-често, ако сте болни.

По-често, ако промените ежедневието си.

По-често, ако започнете ново лекарство.

Диабет тип 2

Ако приемате инсулин за лечение на диабет тип 2, вашият медицински специалист може да препоръча CGM. Или може да се нуждаете от изследване на кръвната захар няколко пъти на ден. Точният брой пъти зависи от вида и количеството инсулин, което използвате. Често тестването се препоръчва преди хранене и преди лягане, ако приемате повече от една доза инсулин на ден. Може да се наложи да тествате само преди закуска и понякога преди вечеря или преди лягане, ако използвате междинен или дългодействащ инсулин.

Вижте още: Първият симптом на висок холестерол се вижда на кожата

По принцип може да се наложи да тествате по-често, ако:

-  Болни сте

- Трябва да карате на дълги разстояния.

- Променете начина, по който се храните или спортувате.

- Може да не е необходимо да изследвате кръвната си захар всеки ден, ако управлявате диабет тип 2 с лекарства, които не са инсулин. Освен това може да не се налага да правите ежедневни тестове, ако управлявате състоянието само с диета и упражнения.

Как да изследваме кръвната захар

За измерване на кръвната захар се използва глюкомер. Глюкомерът измерва количеството захар в малка проба кръв. Най-често кръвта идва от страната на върха на пръста. След това кръвта се поставя върху тест лента за еднократна употреба. При някои CGM все още може да се нуждаете от глюкомер за кръвна захар, за да настройвате вашето CGM устройство ежедневно.

Следвайте инструкциите, приложени към вашия глюкомер. Най-общо ето как протича процесът:

Измийте и подсушете добре ръцете си. Храна и други вещества по ръцете ви може да доведат до неправилно отчитане.

Поставете тест лента във вашия глюкомер.

Убодете върха на пръста си отстрани с иглата, която се доставя с тестовия ви комплект. Тази игла също се нарича ланцет.

Докоснете и задръжте ръба на тест лентата до капката кръв.

Глюкомерът показва нивото на кръвната ви захар на екрана след няколко секунди.

Някои глюкомери могат да тестват кръв, взета от друга част на тялото, като предмишница или длан. Но тези показания може да не са толкова точни, колкото показанията от върха на пръстите, особено след хранене или по време на тренировка. По това време нивата на кръвната захар се променят по-често. Използването на част от тялото, различна от върховете на пръстите, не се препоръчва, когато задавате CGM. Този процес също се нарича калибриране.

Запишете резултатите си

Говорете с вашия медицински специалист колко често трябва да записвате резултатите за кръвната си захар. Показанията, дадени от много устройства, могат да бъдат изпратени до компютър или смарт устройство.

Ако пишете или въвеждате резултатите си в дневник, не забравяйте да запишете:

- Дата

- Час

- Резултати от теста

- Всички лекарства и дозата, която приемате

- Информация за диета и упражнения

Носете записа си с резултатите със себе си на прегледи при вашия лекар. Попитайте какви стъпки да предприемете, ако често получавате резултати, които не попадат в обхвата на вашите целеви цели.

Гергана Шумкова
Гергана Шумкова Отговорен редактор
Новините днес