Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Всеки ден яжте този плод - подобрява съня, облекчава стреса и запазва зрението до старостта

11 септември 2024, 21:03 часа

Този достъпен и здравословен плод може да се справи бързо не само с глада, но и да помогне за справяне с безсънието, стреса, както и да насърчи здравето на очите до дълбока старост. За целта трябва да ядете по един банан на ден, съобщава изданието The Health Site.

Какви са предимствата на банана?

Ако тренирате редовно, тогава бананите ще бъдат истинско спасение за вас. Яденето на плодове ще помогне за намаляване на болката след тренировка. Бананите също помагат за по-ефективна тренировка. 

Ако не знаете как да контролирате стреса и нервното напрежение, тогава трябва да включите банани в диетата си. Те помагат да се справят с негативните емоции, пише още изданието, позовавайки се на експерти. Продуктът може да облекчи нервното напрежение и да подобри съня.

Лекар: Този плод ще ви помогне да заспите бързо, той стимулира важен хормон

Бананите са ефективни в борбата с оксидативния стрес. Благодарение на това външното и вътрешното стареене се забавя.

Ежедневната консумация на банани помага за запазване на зрението до дълбока старост. Продуктът има положителен ефект и върху здравето на сърцето. Не е препоръчително да ядете плодовете на празен стомах. 

Други ползи от бананите

Бананите са здравословна и питателна храна. Те съдържат голямо количество въглехидрати, което осигурява бързо засищане и енергия за кратко време. Ползите от тези плодове за тялото са както следва:

  • Сърдечно-съдова подкрепа - това е възможно благодарение на високото съдържание на калий, който нормализира кръвното налягане и стабилизира работата на сърцето. Редовната консумация на банани намалява риска от инсулт.
  • Ползи за храносмилателната система - бананите имат доста нисък гликемичен индекс, въпреки че имат много сладък вкус. Те са отличен източник на фибри: 100 гр продукт съдържа 1,7 гр фибри, необходими за храносмилането, които също участват в процеса на разграждане на въглехидратите до прости захари. Бананите съдържат пектин, естествен „чистач“ за тялото. Това е сложен водоразтворим вид фибри, които свързват и премахват токсините, действайки като естествен адсорбент. Обемът им се увеличава с узряването на плода, така че узрелите плодове са по-меки.
  • Бананите съдържат антиоксиданти, главно катехини, които предпазват организма от окислителни процеси и участват активно в възстановяването на клетките. Благодарение на тях се забавя стареенето на организма и се укрепва имунната система. Освен това плодовете съдържат допамин, който има антиоксидантен ефект и витамин С, който има положителен ефект върху имунитета и състоянието на кожата.

Как да преодолеете безсънието по естествен начин?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес