Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Висока кръвна захар - 7 храни, които трябва да изключите от диетата си

08 март 2024, 13:53 часа

Високата кръвна захар е често срещан проблем в съвременното общество. Според статистиката около 30% от населението на света страда от това заболяване, съобщава изданието The Health Site.

Постоянното повишение на захарта може да причини сериозни увреждания на здравето, което води до развитие на диабет, затлъстяване и сърдечно-съдови заболявания. Но правилното хранене може да помогне за поддържане нивата на глюкозата под контрол. Избягването на редица храни, които повишават нейните нивата, е първата стъпка към подобряване на здравословното състояние.

Здравният портал изброява 7 продукта, които трябва да се премахнат от диетата.

7 храни, които водят до висока кръвна захар

Сладки храни и газирани напитки - може би най-очевидният източник на бързи въглехидрати е сладката сода. Те са буквално пълни със захар, като съдържат до 10-12 чаени лъжички на порция! Тази доза веднага повишава нивата на кръвната захар.

Лекар: 4 напитки при висока кръвна захар, които са във всеки дом

Редовната консумация на безалкохолни напитки води до инсулинова резистентност - състояние, при което клетките спират да реагират на инсулин. Това е изключително опасно, тъй като инсулинът е отговорен за усвояването на захарите от организма.

"Не е изненадващо, че любителите на подсладени напитки са 2-3 пъти по-склонни да страдат от диабет. Ето защо, ако имате високи нива на захар, содата трябва да бъде напълно изключена от вашата диета. Изберете вода, зелен чай, билкови отвари - те не само не повишават, но и намаляват нивото на глюкозата", съобщава изданието.

Друг често срещан източник на бързи въглехидрати е белият хляб, хлебчетата и хлябовете. Продуктите от бяло брашно имат много висок гликемичен индекс. Те се усвояват моментално и рязко повишават глюкозата.

Това се отнася за пайове, понички, торти - всички тези деликатеси изискват незабавно производство на инсулин. При хора с нарушена обмяна на веществата те предизвикват глюкозни пикове.

Препоръчително е белият хляб да бъде заменен с пълнозърнест, ръжен. Тъмният хляб съдържа фибри, които забавят усвояването на захарите. 

Консервирани плодове и сокове - на пръв поглед плодовете са здравословен продукт с витамини и микроелементи. Но консервираните, прясно изцедени сокове и компоти съдържат огромно количество фруктоза, което рязко повишава нивата на глюкозата в кръвта.

Ако имате високи нива на глюкозата в кръвта, по-добре е да ядете горски плодове и плодове в естествената им форма, а не преработени, допълва още изданието. Препоръчително е да изберете не много сладки - ябълки, круши, боровинки. Идеалният вариант е плодовете да са печени - в случая се запазват всичките им полезни свойства.

Консумацията на нишестени зеленчуци в излишък може да доведе до повишаване на глюкозата. Такива продукти включват картофи, цвекло, моркови и царевица. Когато тези зеленчуци се консумират, глюкозата се освобождава в кръвта. Но това не означва, че те трябва да ги изключвате напълно от диетата, а да се ограничат техните количества. При високи нива на захарта, е препоръчително порциите на нишестените зеленчуци да се намалят и да се комбинират с протеинови храни.

Тлъстото месо и колбасите също попадат в забранения списък. Мазните червени меса също могат да повишат кръвната ви захар. Говеждото, агнешкото, свинското и колбасите са богати на наситени мазнини. При прекомерна консумация те нарушават чувствителността на клетките към инсулин. В резултат на това се получава компенсаторно освобождаване на глюкоза. Тлъстото месо може да се замени с постно - пилешко, пуешко, риба.

Алкохолът е опасен за хора с високи нива на захарта по няколко причини. Първо, самият алкохол съдържа много захари, особено сладките вина, ликьорите и коктейлите. Второ, алкохолът нарушава производството на инсулин от панкреаса. Дори умерени дози могат да причинят рязко покачване на глюкозата при диабетици. 

Много промишлени сосове, подправки и сосове за салати съдържат скрити захари. Кетчупът, майонезата, соевият сос, дори горчицата често са силно подсладени. Тези сосове подобряват вкуса на храната, но рязко повишават гликемичния индекс на ястието, с което се консумират. По-добре е сами да приготвяте сосове и дресинги, като контролирате състава. Елиминирайте захарта, добавете подправки, лимон, билки.

Храненето не е единственият фактор за контролиране на захарта. Също така е важно контролиране на теглото, редовно спортуване и прием на лекарствата, предписани от лекар. Но правилната диета е ключът към дългосрочен успех в борбата с диабета и затлъстяването, споделя в заключение изданието.

Лекар: Този зеленчук контролира захарта и прибира корема
Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес