Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В тези храни има най-много витамин К

24 октомври 2024, 21:20 часа

Изданието Healthshots изброява 6 храни, които са богати на витамин К - броколи, банан, авокадо, боровинки, ядки, яйца.

Храните, които съдържат най-много витамин К

Броколи. Това е храна, богата на витамин К, както и на фибри, протеини, желязо, калий, калций, селен и магнезий. От подобряване на костната плътност до изграждане на мускулна маса, броколите са абсолютният шампион, когато става дума за ползи за здравето.

Този витамин намалява риска от деменция

Банан. Този вкусен плод е богат на вит. К и други основни хранителни вещества, които подпомагат храносмилането и регулирането на теглото. Вит. К, съдържащ се в бананите, се усвоява лесно от тялото и помага за метаболизма на въглехидратите и мазнините, превръщайки ги в енергия. Той също така премахва нежеланите химикали от черния дроб и бъбреците и поддържа здрава нервна система.

Авокадо. То се бори с възпалението, понижава холестерола и е отличен източник на витамин К и магнезий. Този плод също съдържа калий и е отличен източник на фибри, като по този начин ви помага да останете сити за по-дълго време.

Боровинка. Това плод е с ниско съдържание на калории и богато на хранителни вещества и антиоксиданти. Вит. К и антиоксидантите, открити в боровинките, помагат за намаляване на рисковите фактори за сърдечни заболявания чрез понижаване на холестерола и кръвното налягане.

Ядки. Бадемите и кашуто са с високо съдържание на витамин К и магнезий, полезни за здравето на сърцето и намаляване на апетита. Ядките съдържат и мононенаситени мазнини, които подобряват нивата на кръвната захар и холестерола и имат противовъзпалителни свойства.

Яйца. Освен че са богати на протеини, яйцата съдържат основни хранителни вещества и минерали като вит. К, фолат и селен. Яйцата са идеална храна за осигуряване на тялото с достатъчно хранителни вещества, необходими за оптимален мускулен растеж и поддържане на здравината на костите, отбелязва сайтът.

Вит. К действа като коензим. В него се съдържат органични молекули, които при свързването си с прекурсора на ензима, му позволяват да бъде превърнат в активната си форма. След като ензимът влезе в активната си форма, могат да възникнат реакции.

Основната функция на вит. К е да активира определени фактори на кръвосъсирването в черния дроб. Този процес се нарича гама карбоксилиране. Друга много важна функция на този витамин е ролята му на медиатор при усвояването на калций. Този процес е възможен поради ролята на витамин К в карбоксилирането на остеокалцин - хормон, произвеждан по време на образуването на костите.

Лекар: До какво води дефицитът на витамин К?

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес