Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

В кой алкохол има най-малко калории

29 януари 2024, 15:04 часа

Консумацията на алкохол е вредна не само за здравето, но и за фигурата. Руският диетолог д-р Нагим Семчуков споделя коя алкохолна напитка е най-калорична.

Най-нисколоричният алкохол

Оказва се, че бирата съдържа най-малко калории – 42 ккал на сто грама. В зависимост от вида, съдържанието на калории в напитката се увеличава с един и половина пъти.

Освен това тези, които искат да свалят излишните килограми, могат да изпият чаша вино, което също не е много калорично.

Как алкохолът влияе на тялото ни според възрастта - на 20, 30, 40, 50 и 60 години

„Трябва да помним, че освен факта, че алкохолът е вреден за здравето, той е и много калоричен (1 грам етанол = 7 kcal) “, отбелязва диетологът.

Най-калорични са сладките ликьори, чиито сто грама могат да съдържат над 300 kcal, пояснява експертът.

Ползи и вреди от бирата

В бирата има много калий и малко натрий, така че може да се пие умерено от тези, които страдат от хипертония и са принудени да ограничат приема на сол.

По съдържание на калий, магнезий, фосфор, желязо, мед, цинк бирата не се различава от портокаловия сок – чаша от който, изпита на закуска, е символ на здравословен начин на живот.

Бирата съдържа много витамини В1 и В2 и те присъстват в нейния състав в лесноусвоима форма. Един литър от тази напитка ще осигури 40-60% от дневната нужда от тиамин (B1) и рибофлавин (B2).

Бирата е богата на аскорбинова киселина, добавя се към тази напитка, за да предотврати окислителните процеси.

Лимонената киселина, която е част от бирата, стимулира образуването на урина в организма и по този начин предотвратява появата на камъни в бъбреците.

Фенолните съединения на бирата са най-ценните компоненти на тази напитка. Те предотвратяват образуването на кръвни съсиреци, нормализират липидния метаболизъм и следователно ни предпазват от инфаркти и инсулти.

Въглеродният диоксид, съдържащ се в бирата, стимулира стомашната секреция и притока на кръв в мускулите, черния дроб, белите дробове и бъбреците. Освен това не ни позволява да изпием тази напитка на един дъх и по този начин ни предпазва от бързо напиване.

Екстрактивните вещества на хмела имат седативно и хипнотично действие и имат бактерицидни свойства.

И в същото време бирата натоварва венозната система, сърцето, което при страстния пияч на бира е принудено да работи в повишен режим, с пренапрежение. В резултат на това той се увеличава по размер - развива се така нареченото "бирено сърце".

"Рентгенолозите наричат това явление синдром на „найлоновия чорап“. Сърцето „увисва“, става отпуснато и трудно се справя с функциите си. И тъй като всичко в тялото е взаимосвързано, се развиват не само сърдечни нарушения, но и други органи започват да страдат", отбелязва експертът.

Как бързо да премахнете алкохола от тялото си - 3 съвета от лекари

Важно: Информацията е предоставена за справочни цели. Консултирайте се със специалист относно противопоказанията и страничните ефекти и в никакъв случай не се самолекувайте. При първите признаци на заболяване се консултирайте с лекар.

 

 

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес