Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Увеличаване на теглото: ето кога затлъстяването е свързано с хормоните

26 юли 2024, 07:00 часа

Внезапното и активно наддаване на тегло често е свързано с нарушения в хормоналния статус. Те са виновни за това, че човек напълнява само като погледне храната.

Заедно с ендокринолога Роман Терушкин разглеждаме колко често хормоните са виновни за затлъстяването и кога не си струва да ги обвиняваме.

Бързо наддаване на тегло - какво е това?

Говорейки за бързия темп на наддаване на тегло, е важно да следим този показател в динамика и да обръщаме внимание на очертаващата се тенденция. Например, ако човек добавя по един килограм на месец, то това е наистина бързо наддаване.

Колебания до 2 кг в посока увеличение или намаление - вариант на норма, ако теглото самостоятелно се нормализира, връщайки се към своите показатели. Например, човек е наддал малко по време на почивка, хранейки се по системата „ол инклузив“, но няколко седмици след края на почивката си се е отървал от тях, без да прави нищо.

Ако обаче нищо не се променя в живота - начинът на живот, диетата, нивото на активност остават постоянни, а теглото постоянно се увеличава, си струва да се замислите с какво може да е свързано това.

Как да изключим хормоните, които причиняват напълняване

Как да разберем, че причината е в хормоните?

Много хора приписват проблемите с наднорменото тегло на хормоните. Въпреки това 90% от случаите на затлъстяване не са свързани с хормоните, напълняването се дължи на диетата и начина на живот. Не всеки забелязва, че яде твърде много и не се движи достатъчно.

Когато се опитвате да разберете защо теглото се увеличава, е необходимо да направите тестове - да видите нивото на гликирания хемоглобин, фруктозамина. В някои случаи е препоръчително да се оцени концентрацията на лептин, инсулин, С-пептид. Ако причината за увеличаване на теглото е „хормонална“, техните показатели ще се различават от референтните стойности.

Проблемите с надбъбречните хормони, като кортизол, рядко са причина за внезапно увеличаване на теглото в зряла възраст. По правило нарушенията на надбъбречните жлези се изявяват в детска възраст и често имат наследствен характер.

Родителите трябва да бъдат внимателни, ако детето им е много различно от тях самите. Например, когато то е с явно наднормено тегло при много слаби майка и баща или, обратно, има дефицит на телесно тегло на фона на родители с наднормено тегло. Възможно е причината за тази разлика да са хормонални проблеми.

Кои хормонални нарушения най-често провокират увеличаване на теглото?

Най-популярната история е хипотиреоидизмът - нарушение на щитовидната жлеза, водещо до дефицит на нейните хормони. То може да се открие чрез извършване на тестове за ТТГ, Т3 и Т4. Нивото на ТТГ не трябва да е повече от 2, като превишаването на тази стойност е сигнал, че не всичко е нормално. Ниските стойности на Т3 и Т4 показват вече развит хипотиреоидизъм, който е съпроводен с увеличаване на теглото.

Друг често срещан вариант е инсулиновата резистентност, чието развитие увеличава риска от развитие на диабет тип 2. Това състояние, което провокира и наддаване на тегло, може да се забележи, като се обърне внимание на концентрацията на гликирания хемоглобин.

Хормоните са виновни за всичко - безсъние, умора, наднормено тегло, безплодие

Какво да правим, ако наддаването на тегло е причинено от хормоните?

В някои случаи, например ако затлъстяването се дължи на тумор на надбъбречната жлеза, хирургичното отстраняване на тумора решава проблема много бързо - човек започва да губи тегло скоро след операцията. Ако проблемът е хипотиреоидизъм, теглото започва да намалява бързо след назначаването на терапия - хормонална или нехормонална, която помага за нормализирането на ТТГ.

При инсулинова резистентност нормализирането ще отнеме най-дълго време - ще отнеме няколко месеца.

Важно е да се провеждат редовни профилактични прегледи на всеки 6-12 месеца, за да се открие проблемът навреме. По-лесно е да се нормализира положението, ако се установят предпоставките за заболяването, а не самото заболяване - субклиничен хипотиреоидизъм, висок кортизол, инсулинова резистентност. Всички те могат да бъдат компенсирани „в началото“, като се избегнат сериозни здравословни проблеми и значително напълняване.

Ивайло Григоров
Ивайло Григоров Отговорен редактор
Новините днес