Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учените не откриха вреда за сърцето от кафето

01 февруари 2016, 07:45 часа

Редовната употреба на кафе и кофеинсъдържащи продукти не води до учестяване на сърцебиенето и развитието на аритмия, според учените от Калифорнийския университет в Сан Франциско.

Според изследователя Грегъри Маркъс обикновено лекарите съветват своите пациенти да не употребяват често продукти с кофеин за избягване на нарушение на сърдечния ритъм.

Но тези препоръки следа да се преразгледат, смята той, тъй като пациентите очевидно напразно се лишават от шоколад, кафе и чай, които всъщност може да се окажат полезни за сърцето и съдовете.

Изследователите наблюдавали в продължение на година здравословното състояние на повече от 1300 души на средна възраст. Повече от половината от доброволците редовно приемали продукти, съдържащи кофеин.

Учените сравнили колко често "кафеманите" и хората, които не пиели кафе, страдали от предсърдно мъждене и други разстройства на сърдечния ритъм.

В резултат те не открили връзка между кофеиновото кафе и аритмията. Броят на хората, имащи подобни проблеми със сърцето, се оказал еднакъв както сред любителите на кафето, така и сред представителите на контролната група.

Липсата на подобна връзка се наблюдавала както сред хора, употребяващи 1-2 чашки кафе на ден, така и сред активните "кафемани", пиещи по 5-6 чаши.

Антония Михайлова
Антония Михайлова Отговорен редактор
Новините днес