Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Учени: Това са кръвните показатели на столетниците

31 май 2024, 10:54 часа

Учени обясниха какви кръвни показатели показват, че човек може да живее дълго. Подробностите разкриха специалисти от Института за превантивни изследвания и епидемиология Лайбниц (Германия). Резултатите от наблюденията са изброени в научна статия, публикувана в списание Age and Aging. 

Биомаркери на столетниците 

Проучването, продължило няколко години, включва 2500 души на възраст от 34 до 65 години. На първия етап учените събраха всички основни данни за здравословното състояние на доброволците. В края на изследването експертите идентифицирали кръвни биомаркери, които са характерни за столетниците.

3 сутрешни навика на столетниците

Високите нива на „добър“ холестерол, хормона на мазнините адипонектин и инсулиноподобния растежен фактор в кръвта, заедно с ниските нива на триглицеридите, показват голям шанс да живеете дълъг живот и да не се сблъскате със сериозни заболявания.

Учените отбелязват, че в случая става въпрос за комбинация от тези биомаркери. Ако само един от тези показатели отговаря на тази норма, това не показва голяма вероятност човек да се присъедини към списъка на столетниците в бъдеще. Учените подчертават, че е важно всички от изброените маркери да имат съответно оптимални стойности - висок добър холестерол, хормон на мазнините ( високите стойности на лептин се свързват с по-бърз метаболизъм и по-бързо изгаряне на мазнините) и инсулиноподобен растежен фактор, в комбинация с ниски нива на триглецериди.

Здравословният начин на живот може да поддържа добро здраве до дълбока старост. Първото правило е здравият сън. Много е важно да спите достатъчно, за да сте здрави и да се чувствате отлично. Продължителността на съня зависи от личните нужди на всеки човек. Но все пак трябва да се опитате да отделите поне 7 часа на ден за сън. Липсата на сън провокира хормонални нарушения и хронично лошо настроение.

Второто правило е правилното хранене. Това е най-важният компонент на дълголетието. Не трябва да злоупотребявате с въглехидрати и мазнини от животински произход, по-добре е да дадете предпочитание на храни, богати на протеини и фибри, тоест зеленчуци и плодове (поне 500 гр на ден). Не забравяйте да включите в диетата си трици, кисело мляко и ядки. Всичко това е много полезно за здравето.

Третото правило е да се грижите за сърцето си. А за предотвратяване на сърдечни заболявания е важно правилното хранене. Правило четири е идеалното тегло. Ако имате няколко излишни килограма, трябва незабавно да се отървете от тях. Това ще има положителен ефект върху вашите стави и кости, тъй като натоварването върху скелета ще бъде значително по-малко.

Петото правило е закаляването. То укрепва имунната система. Необходимо е да се разхождате на чист въздух при всяко време, дори най-облачно и студено. Също така обогатете диетата си с витамин С и бета-каротин. Шестото правило е движението. Движете се поне 30 минути дневно). 

Отказът от вредни навици като пушене и пиене на алкохол също е важен. Пушенето съкращава живота ви с повече от 10 години. Отказът от този вреден навик е необходим, за да се избегнат сърдечни заболявания, белодробни заболявания и рак, съветват още учените.

Тестванот от поколения: 9 храни, които всички столетници ядат

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

Таня Станоева
Таня Станоева Отговорен редактор
Новините днес